Premierul francez oferă concesiuni protestatarilor care se opun reformei pensiilor

Noi proteste împotriva legii pensiilor pe care Emmanuel Macron doreşte s-o impună francezilor
Noi proteste împotriva legii pensiilor pe care Emmanuel Macron doreşte s-o impună francezilor (Getty Images)

Primul ministru francez, Edouard Philippe, a oferit sâmbătă o concesiune majoră sindicatelor care contestă reforma sistemului pensiilor, propusă de guvernul său, sub conducerea preşedintelui Emmanuel Macron.

Oferta încearcă să pună capăt grevelor şi protestelor, care zguduie Franţa de cinci săptămâni.

Philippe a declarat într-o scrisoare către sindicate şi patronate că este pregătit să retragă planurile de creştere a vârstei de pensionare pentru pensii complete cu doi ani - până la 64 de ani - dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

El a oferit concesiunea după ce discuţiile dintre guvern şi sindicate au eşuat, vineri, să rupă impasul. Sindicatul CFDT, cel mai important din Franţa, a salutat mişcarea premierului, afirmând într-o declaraţie că a arătat „voinţa guvernului de a găsi un compromis”.

Concesia vine după ce sute de mii de manifestanţi au organizat un marş prin estul Parisului împotriva reformei, care îşi propune să înlocuiască multitudinea de scheme de pensii specifice unor sectoare franceze cu o schemă unică bazată pe puncte.

Protestul a devenit uneori violent, iar poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa unele grupuri care spărgeau vitrine şi aprindeau tomberoanele de gunoi şi panourile publicitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe