Premierul Gavriliţa la întâlnirea cu ministrul Europei şi Afacerilor Externe al Franţei: Gata să începem reformele necesare pentru R. Moldova

Ministrul Europei şi Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian şi premierul RM, Natalia Gavriliţa
Ministrul Europei şi Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian şi premierul RM, Natalia Gavriliţa (gov.md)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a avut, în dimineaţa zilei de vineri 3 septembrie, o întrevedere cu ministrul Europei şi Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, care se află într-o vizită oficială în R.Moldova. Premierul Natalia Gavriliţa a mulţumit părţii franceze pentru semnalul puternic de susţinere oferit Moldovei după vizita preşedintelui Maia Sandu la Paris în februarie 2021.

De asemenea, şeful executivului a salutat deschiderea autorităţilor franceze de a susţine apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, şi pentru sporirea asistenţei europene pentru Moldova. În context, prim-ministrul de la Chişinău şi-a exprimat certitudinea că preluarea de către Franţa a Preşedinţiei Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2022, va contribui pozitiv la agenda de cooperare a celor două state.

„Avem un mandat puternic şi suntem gata să începem reformele atât de necesare ca să schimbăm Moldova, să curăţăm sistemul de corupţie, să construim instituţii puternice şi să ne asigurăm că oferim cetăţenilor noştri o viaţă mai bună. Ne bazăm şi pe sprijinul şi susţinerea partenerilor noştri din Franţa pentru implementarea acestor reforme”, a menţionat prim-ministra Gavriliţa.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, cei doi oficiali au discutat şi despre acordurile interguvernamentale care urmează să fie semnate în scurt timp, printre care Convenţia între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.

La fel a fost pusă în discuţie şi negocierea acordului-cadru interguvernamental în domeniul securităţii sociale, care să asigure protecţia drepturilor sociale ale cetăţenilor moldoveni, care au desfăşurat sau desfăşoară o activitate de muncă în Republica Franceză şi viceversa.

În context, autorităţile de la Chişinău au precizat că Franţa oferă sprijin continuu în realizarea reformelor sectoriale în Republica Moldova prin intermediul Agenţiei Franceze de Dezvoltare (ADF).

Astfel, începând cu luna martie 2021 au avut loc mai multe misiuni ale ADF în Moldova în cadrul cărora au fost identificate sectoarele prioritare. În curând va avea loc o nouă misiune care, împreună cu Guvernul de la Chişinău, va identifica potenţiale proiecte de cooperare şi finanţare ale Agenţiei.

Aici, şefa cabinetului de miniştri a ţinut să enumere câteva domenii prioritare de dezvoltare unde este nevoie de expertiza ADF: reîmpădurirea şi irigarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare, interconexiunile electrice şi eficienţa energetică în clădiri.

Premierul Gavriliţa a invitat companiile franceze să beneficieze de condiţiile atractive, inclusiv fiscale, oferite de Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale şi Parcurile IT din Moldova.