Premierul georgian: Trump oferă “sprijin deplin” în impasul privind regiunile separatiste

Biroul premierului georgian Giorgi Kvirikaşvili a declarat că preşedintele american Donald Trump a exprimat “suportul deplin al Washingtonului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei” în timpul unei întâlniri desfăşurate luni la Casa Albă.
Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili.
Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili. (Getty Images)

Tbilisi continuă să fie blocat într-un impas cu Rusia din cauza regiunilor georgiene separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, ambele beneficiind de suportul Moscovei.

Întâlnirea premierului georgian Giorgi Kvirikaşvili la Casa Albă a avut loc la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a semnat un buget federal masiv, care include o clauză ce interzice alocarea de fonduri americane pentru susţinerea ocupaţiei ruseşti în diverse teritorii.

“Preşedintele Trump a evidenţiat faptul că Georgia este un aliat important şi un partener strategic al SUA. Liderii au discutat despre probleme semnificative şi planuri de viitor referitoare la relaţiile SUA-Georgia”, a anunţat biroul premierului georgian într-o declaraţie, care a inclus fotografii şi un material video cu cei doi lideri în Biroul Oval al Casei Albe.

Casa Albă nu a publicat imediat detalii privind întâlnirea, dar a precizat că vicepreşedintele american Mike Pence s-a întâlnit la rândul său cu premierul georgian şi a “reiterat angajamentul neclintit al administraţiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în cadrul graniţelor recunoscute pe plan internaţional”.

De asemenea, Pence a apreciat performanţele premierului Kvirikaşvili în ceea ce priveşte aplicarea reformelor politice şi economice şi a “confirmat sprijinul SUA faţă de decizia Georgiei de a urmări integrarea în instituţiile euro-atlantice, inclusiv NATO”, se mai arată în declaraţie.

Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud ca state independente după un război scurt împotriva Georgiei în 2008, deşi doar câteva ţări i-au urmat exemplul.

Moscova păstrează mii de soldaţi în cele două regiuni, deşi NATO şi diverse guverne occidentale susţin că acea măsură reprezintă o încălcare a unui acord intermediat de UE pentru a pune capăt războiului ruso-georgian de 8 zile.

Ambiţiile Georgiei de a adera la NATO au nemulţumit Rusia, care a criticat extinderea în est a alianţei militare vestice de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. NATO insistă că nu prezintă nicio ameninţare pentru Rusia.

Apelurile lui Trump pentru legături mai strânse cu Moscova şi contestarea importanţei alianţei NATO în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016 au generat unele temeri în estul Europei.

Dar, până acum, administraţia Trump a respectat politicile regionale pe care le-a moştenit de la predecesorul său, Barack Obama, inclusiv sancţiunile aplicate Rusiei din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi pentru sprijinul acordat de Moscova separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, într-un conflict cu forţele guvernamentale ale Kievului care s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi începând cu aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe