Premierul italian Giuseppe Conte rămâne brusc fără un partener de coaliţie

Guvernul italian intră brusc într-o criză politică neaşteptată
Matteo Renzi
Matteo Renzi (Andreas Solaro/AFP/Getty)

Tensiuni ivite brusc ameninţă să rupă coaliţia guvernamentală italiană a prim-ministrului italian Giuseppe Conte, unul dintre aliaţii juniori cântărind încă dacă va renunţa la coaliţie.

Partidul centrist al Italia Alive al fostului premier Matteo Renzi ar putea să-i scoată din coaliţie pe cei doi miniştri ai săi înainte sau după o şedinţă de cabinet convocată la 21:30, potrivit unor oficiali care au făcut declaraţiile cu condiţia anonimatului.

Renzi a criticat de mai mult timp planurile lui Conte de administrare şi cheltuire a cotei Italiei estimate la 196 miliarde de euro (238 miliarde USD) din fondul de recuperare al Uniunii Europene, care este aprobat de cabinet şi l-a acuzat pe premierul italian că a preluat prea multă putere în timpul pandemiei.

Dacă partidul lui Renzi, care are doar 3% sprijin în sondajele de opinie, renunţă la alianţă, l-ar lipsi pe Conte de o majoritate parlamentară şi evoluţia ar putea declanşa o remaniere, o coaliţie similară cu un nou premier, o alianţă largă condusă de un personaj precum fostul şef al Băncii Centrale Europene - Mario Draghi - sau alegeri anticipate.

Partidul Democrat, de centru-stânga, a doua cea mai mare forţă a alianţei, a avertizat că un nou vot ar fi un dezastru. "Ar fi o greşeală politică gravă care ar penaliza Italia, o stradă fără ieşire", a declarat liderul partidului, Nicola Zingaretti, pentru televiziunea Sky TG24. Sondajele arată că opoziţia de centru-dreapta ar câştiga probabil noile alegeri, dacă acestea ar fi organizate.

Renzi a devenit ţinta unor critici acerbe din partea colegilor de coaliţie, în timp ce Italia se confruntă, asemenea majorităţii ţărilor europene, cu un risc de reapariţie a virusului Wuhan plus o recesiune economică declanşată de cele 12 luni de pandemie.

Citiți și Biserica Catolică este infiltrată de globaliştii Marelui Reset - Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano

Dar fostul premier s-a apărat postând în e-newsletter-ul său că „nu există un act iresponsabil, ceea ce facem noi se numeşte POLITICĂ: studiaţi documentele, faceţi propuneri, daţi idei”.

Obligaţiunile italiene şi-au adâncit declinul, conform Bloomberg, şi performanţele slabe faţă de celelalte ţări din zona euro pe fondul speculaţiilor cu privire la instabilitatea politică şi probleme de lichiditate. Randamentul pe 10 ani a urcat cu 5 puncte de bază, până la 0,62%, cel mai mare de la 8 decembrie.

Citiți și Papa Francis susţine că tulburările de la Capitoliu sunt "împotriva democraţiei şi a binelui comun"

Ultimul plan guvernamental se bazează pe pachetul UE de a aloca 223 miliarde de euro pentru investiţii şi alte proiecte în vederea stimulării unei economii slabe inclusiv înainte de pandemie, conform Bloomberg.

Preşedintele italian Sergio Mattarella, care ar supraveghea orice încercare de a forma o nouă administraţie, i-a cerut lui Renzi să se asigure că parlamentul aprobă planul de redresare înainte de a arunca guvernul într-o criză. Renzi a dat asigurări în acest sens, potrivit oficialilor.

Renzi ar putea să-şi retragă miniştrii din guvern săptămâna aceasta, oferind, totuşi, garanţii că parlamentul aprobă planul de redresare la sfârşitul acestei luni, au afirmat alţi oficiali.