Premierul italian se teme că „UE se va prăbuşi” dacă Merkel nu găseşte o soluţie

Guiseppe Conte
Guiseppe Conte (NurPhoto/Getty Images)

Premierul italian Giuseppe Conte i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să vină cu o soluţie comună la criza europeană a imigraţiei sau va trebui să înfrunte consecinţele unei „prăbuşiri” a blocului european, potrivit Express.co.uk.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos, liderul italian a susţinut că a purtat discuţii cu Merkel cu privire la găsirea unor soluţii alternative la Misiunea Sofia (Sophia Mission) care în prezent le spune imigranţilor care sosesc în Mediterană că ar trebui să andocheze în cel mai apropiat port – cel mai probabil pe coastele Italiei. Conte a notificat-o de asemenea pe Merkel să îndemne Bruxelles-ul să adopte mai repede o politică comună privind imigraţia pentru a evita „prăbuşirea” Uniunii Europene.

„Am discutat despre imigraţie în general şi i-am atras atenţia asupra importanţei şi impulsului pe care trebuie să îl dăm unei soluţii comune. Dacă nu abordăm tema imigraţiei într-un context european care transpune principiile noastre în fapte şi operaţiuni concrete, Europa se va confrunta cu mari dificultăţi”, a declarat premierul italian.

„Am spus-o şi nu exagerez: [Uniunea Europeană] s-ar putea prăbuşi sub greutatea imigraţiei”, a adăugat Conte.

Italia a fost marcată în ultimele 18 luni de o creştere a numărului de imigranţi care au încercat să pătrundă pe teritoriul său, lucru care a forţat Roma să îşi închidă porturile în faţa vaselor care transportă imigranţi.

Marţi, vicepremierul Luigi Di Maio din partidul Mişcarea Cinci Stele (M5S) – care face parte din coaliţia de guvernare a ţării alături de partidul Liga – a criticat Franţa pentru trecutul său colonialist.

M5S a legat colonizarea Africii de către Franţa de afluxul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, afirmând că Parisul nu este „interesat să stabilizeze” conflictele din zonele colonizate cândva de francezi.

Iar miercuri, liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a luat la rândul său în vizor Franţa, acuzând-o că „fură bogăţie” din ţările africane, cum ar fi Libia.

În timpul unui interviu la televiziunea italiană, Salvini a susţinut: „În Africa, există naţiuni care fură bogăţia de la populaţie. Franţa este în mod evident una dintre ele.”

„În Libia, Franţa nu are niciun interes să stabilizeze situaţia, din cauză că are interese petroliere opuse celor ale Italiei.”

„Haideţi să nu primim lecţii de la Franţa care, în ultimii ani, a respins zeci de mii de imigranţi la graniţa franco-italiană, inclusiv femei şi copii.”

Comentariile celor doi vicepremieri italieni reprezintă cea mai recentă dovadă a deteriorării relaţiilor dintre Franţa şi Italia, care a început de când aceasta din urmă a votat noua coaliţie de guvernare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a comparat ascensiunea populismului în Europa cu „lepra”, în timp ce Salvini a criticat Franţa pentru abordarea sa „ipocrită” a fluxului de imigranţi care pătrund pe continentul european din nordul Africii.

Mai mult, luni, Luigi Di Maio a acuzat Franţa că, de fapt, aceasta continuă să colonizeze ţări africane.