Premierul Iurie Leancă: Republica Moldova trebuie să înveţe lecţia Ucrainei

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2013

Prim-ministrul Iurie Leancă este de părere că Republica Moldova trebuie să înveţe lecţia Ucrainei în procesul de integrare europeană. Leancă a declarat, joi seară, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că "ceea ce s-a întâmplat la Kiev este o evoluţie importantă nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru relaţia dintre Kiev şi Bruxelles, dar şi pentru situaţia din regiune. Trebuie să desprindem câteva lecţii".

"Prima lecţie este că nu ne putem permite luxul, ca de la parafare şi până la semnare, să apară anumite ezitări şi îndoieli. Perioada care va urma după Vilnius, trebuie să o folosim doar pentru un singur obiectiv: să accelerăm procesul de reforme, să avem o abordare mult mai sistemică a unor fenomene cum ar fi corupţia, cum ar fi necesitatea combaterii acestora printr-o manieră mai radicală. Să facem în aşa fel încât să nu punem la îndoială, nici pe plan intern şi nici extern, dorinţa şi voinţa de a merge echivoc spre Uniunea Europeană", a declarat Leancă.

Totodată, premierul a menţionat că decizia Kievului va complica lucrurile pentru Republica Moldova. "Complicăm lucrurile pentru noi. Dar, din punct de vedere a relaţiei noastre cu Kievul, nu văd cum ar putea să afecteze relaţiile bilaterale. Nu cred că Ucraina va întreprinde anumite mişcări sau va schimba dramatic vectorul său de politică externă sau internă. Nu mă aştept la schimbări tectonice pe plan regional. Respectăm decizia celor de la Kiev", a spus premierul.

Leancă a precizat care sunt şi avantajele deciziei pe care a luat-o Kievul: "În tot răul este şi un bine. Un deputat din Parlamentul European, acum o săptămână, a scris pe contul său de twitter că: "dacă Ucraina nu va semna, atunci va trebui să ofere o perspectivă Republicii Moldova". Am reacţionat şi am zis: "chiar dacă Ucraina semnează, noi avem o perspectivă clară europeană". "Vom încerca cumva să capitalizăm, poate ne va permite să avem sprijin economic. Foarte mult contează cum ne vom construi activitatea în următoare perioadă", - a adăugat Leancă.

Premierul este de părere că decizia Ucrainei nu va afecta conflictul transnistrean. "Semnarea de către Ucraina a Acordului ar fi corespuns nu doar intenţiilor Ucrainei, dar şi ar corespunde şi intenţiilor noastre. Avem acest conflict transnistrean, regiunea se află între noi şi Ucraina. În momentul în care noi intrăm în zona de liber schimb cu UE şi Ucraina ar fi făcut acelaşi lucru, am fi creat un spaţiu care s-ar ghidat exact de aceleaşi reguli. Astfel, capacitatea de rezistenţă a politicienilor celor de la Tiraspol ar fi mult mai mică.

Oricum, Ucraina a parafat acest acord, va continua să se pregătească pentru implementarea acestor prevederi. Astfel, puţin complică, dar nu va afecta poziţia Ucrainei pe problemele energetice sau conflictul transnistrean", a punctat Iurie Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor