Premierul libanez demisionează. Acuză că viaţa lui este în pericol

Premierul libanez Saad al-Hariri.
Premierul libanez Saad al-Hariri. (Getty Images)

Premierul libanez Saad al-Hariri a demisionat sâmbătă, declarând într-un discurs televizat că a perceput un complot împotriva sa. De asemenea, el a criticat Iranul şi pe aliatul său libanez Hezbollah.

“Trăim într-un climat similar celui care a predominat înaintea asasinării martirului Rafik al-Hariri. Am simţit că este organizat ceva pe ascuns la adresa vieţii mele”, a declarat. Rafik al-Hariri este răposatul său tată şi fost premier al Libanului.

Hariri a afirmat în declaraţia sa că Iranul “pierde în ingerinţa sa cu problemele lumii arabe”, adăugând că Libanul “se ridică aşa cum a făcut-o în trecut” şi “taie mâinile care vine cu viclenie înspre el”.

Hariri a devenit premier al Libanului la sfârşitul anului trecut, după un acord politic care l-a adus de asemenea pe Michel Aoun, un aliat al Hezbollah, în funcţia de preşedinte al ţării.

Hezbollah este dominant din punct de vedere politic în Liban, dar legăturile cu Iranul şi sprijinul crucial acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad i-au nemulţumit pe unii libanezi.

Hariri a vizitat Arabia Saudită, un duşman politic al Iranului şi al Hezbollah, de două ori în ultima săptămână, întâlnindu-se cu prinţul încoronat Mohammed bin Salman şi alţi înalţi oficiali.

Al-Jadeed, un post de televiziune din Beirut, a precizat că anunţul de demisie al lui Hariri a fost transmis din capitala saudită Riad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe