Premierul Moldovei, atac la Siegfried Mureşan: "Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de corupţie?"

Ion Chicu
Ion Chicu (gov.md)

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a lansat un atac violent la adresa autorităţilor române şi a europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan, despre care declară că este un „ratat”, un „copil de mingi” supus unui „patronat”.

Reacţia lui Chicu vine în contextul în care Siegfried Mureşan a afirmat că „Guvernul Republicii Moldova a eşuat în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.

"Stau şi mă uit eu la băieţaşii ăştea români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu 'patronajul' peste noi... Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de 'adus mingi' buni...

Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atât. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal.

Pentru noi este foarte importantă opinia cetăţenilor noştri despre activitatea guvernului. Şi doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenţii de avocaţi ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc", a scris, vineri, premierul Moldovei, pe pagina de Facebook.

Precizăm că, în dimineaţa aceleiaşi zile, cu câteva ore mai devreme, europarlamentarul român postase următorul mesaj pe platforma de socializare:

Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor.

Guvernarea slabă în vremuri liniştite afectează cetăţenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat şi cel al Partidului Socialiştilor au destabilizat situaţia politică din Republica Moldova şi au împovărat cetăţenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită.

Raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund şi cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce priveşte implementarea reformelor. Sunt aceleaşi probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace.

Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului şi evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice şi a statului de drept, arată raportul Parlamentului European.

Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituţiile Republicii Moldova, ar fi redus corupţia şi incompetenţa din instituţii, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-şi apere cetăţenii în faţa crizei COVID-19.

Singurul guvern care şi-a respectat angajamentele, a implementat proiecte şi a făcut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu. Guvernul a introdus un program de reformă ambiţios în spiritul deoligarhizării şi a iniţiat o serie de reforme stipulate în Acordul de Asociere.

Deşi actualul guvern şi-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, acelaşi raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiţie şi anticorupţie va depinde de voinţa politică a actualelor autorităţi, care tind să-şi favorizeze persoanele asociate guvernării.

Guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenţei instituţiilor statului, garantarea separării puterilor în stat şi independenţa sistemului judiciar şi a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupţiei, să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale cetăţenilor şi nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014.

În plus, conform raportului, riscul re-politizării instituţiilor importante ale statului şi a sistemului judiciar (în special a procurorilor şi a instanţelor) reprezintă o altă provocare în implementarea reformelor în Republica Moldova. Acesta este încă un motiv pentru care asistenţa macrofinanciară acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană trebuie să fie însoţită de condiţionalităţi stricte şi clare şi de un mecanism puternic de monitorizare.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Noi vom continua să susţinem implementarea reformelor şi parcursul european al Republicii Moldova şi vom ajuta cetăţenii acestei ţări. Iar de la autorităţile de la Chişinău aşteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democraţiei şi dezvoltarea economică în Republica Moldova.