Premierul Victor Ponta cere promulgarea Codului Fiscal, pentru finalizarea legii salarizării
alte articole
Premierul Victor Ponta a făcut un apel pentru promulgarea Codului Fiscal, condiţionând finalizarea legii salarizării de acest demers.
"Sper să avem Codul Fiscal promulgat şi să avem în felul ăsta predictibilitate pentru toamnă. Cu Codul Fiscal promulgat şi cu toate datele economice, putem să mergem la finalizarea legii salarizării în toamnă", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Hotnews, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.
Acesta este cel de al doilea apel pentru promulgarea Codului Fiscal din ultimele două zile. Reamintim că marţi, cei doi parteneri de coaliţie ai premierului, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, i-au solicitat, de asemenea, preşedintelui Klaus Iohannis să promulge legea privind noul Cod Fiscal. Potrivit celor doi co-preşedinţi ai ALDE (formaţiunea rezultată din fuziunea PLR cu PC, o eventuală întoarcere a actului normativ în Parlament ar transmite un semnal negativ mediului de afaceri şi românilor:
Controversata legea privind Codul Fiscal a fost adoptată de Parlament, la sfârşitul lunii iunie, însă, pentru ca aceasta să înceapă să producă efecte, trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Deşi adoptat aproape în unanimitate în Parlament, noul Cod Fiscal a fost criticat atât de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, cât şi de Consiliul Fiscal, al cărui preşedinte a explicat că noul Cod Fiscal va induce efecte negative puternice asupra deficitului bugetar din anii următori si poate crea mai multe probleme decât le rezolvă.
De asemenea, nu mai demult de ieri, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că programul de asistenţă financiară al CE pentru România deşi nu este suspendat, este "deraiat", întrucât modificările fiscale planificate de Guvernul României creează îngrijorări.
"Cât priveşte situaţia României, care sunt îngrijorările noastre în ceea ce priveşte programul, este deraiat şi nu am putut face un review formal al acordului. În timpul acordului precedent şi al acestuia, în fapt, au fost realizate mari progrese, România are o creştere economică bună, deficitul bugetar se încadrează în limitele descrise de pactul fiscal (MTO) şi se implementează o serie de reforme structurale care îmbunătăţesc competitivitatea economiei României, astfel că există multe dezvoltări pozitive. Din păcate, acum trebuie spus că pe partea fiscală vedem o abatere fiscală, Guvernul plănuieşte reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, dar şi alte reduceri de taxe. Estimăm că deficitul bugetar al României va ajunge la circa 3% din PIB. În această situaţie complicată, cu siguranţă nu este un semnal foarte asigurător pentru pieţele financiare acest deficit care creşte foarte rapid. Astfel că am prezentat îngrijorările noastre autorităţilor, rămânem gata să discutăm în continuare în privinţa programului care expiră în septembrie. Încă recomandăm autorităţilor române să folosească acest timp pentru a urmări efectiv reformele necesare. Până acum, programul rămâne deraiat“, a declarat marţi Dombrovskis.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.