Presa germană despre amânarea aderării României şi Bulgariei la Schengen şi imigranţii din aceste ţări

Presă străină la un stand de ziare.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este exclusă până la sfârşitul lui 3013. Miniştrii de interne din UE vor discuta din nou acest subiect cel mai devreme la finele anului, anunţă cotidianul Berliner Morgenpost, preluat de agenţia bulgară Focus, într-o revistă a presei germane pe această temă.

Ministrul irlandez al justiţiei, Alan Shatter, care reprezintă preşedinţia irlandeză în exerciţiu a UE, a declarat că un număr de state membre au exprimat îngrijorări politice. Unele dintre acest state sunt Germania şi Olanda. Ca posibil compromis, miniştrii ar putea aproba o aderare în două etape a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Germania nu a arătat toleranţă la reuniunea de la Bruxelles. Mesajul a fost clar: România şi Bulgaria nu sunt pregătite pentru a fi eliminat controlul la frontierele lor, scrie Frankfurter Rundschau. 'Nu a venit timpul. Există slăbiciuni în sistemul judiciar, precum lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate', a declarat ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, răspunzând întrebării unui jurnalist român despre motivele opoziţiei Berlinului.

În primul rând însă, în Germania vor avea loc alegeri la toamnă. Spre regretul României şi Bulgariei, aceste ţări vor rămâne în afara Spaţiului Schengen. Aderarea lor a fost amânată încă o dată. De acum se aşteaptă viitoarele rapoarte ale Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare, programate în decembrie.

Miniştrii de interne din UE au amânat din nou luarea unei decizii cu privire la aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, scrie şi cotidianul Hamburger Abendblatt. La reuniunea de joi, decizia a fost amânată după ce Germania şi alte state membre au exprimat îngrijorări serioase.

'Trebuie să fim atenţi la situaţia politică generală dintr-o ţară, la crima organizată, la funcţionarea sistemului judiciar, la corupţie', a declarat ministrul german Hans-Peter Friedrich. El a comentat şi în legătură cu imigraţia provocată de sărăcie: 'Nu poţi alege să mergi acolo unde ajutoarele sociale sunt cele mai ridicate', a spus oficialul german.

Rheinische Post aminteşte, la rândul său, că numărul imigranţilor din România şi Bulgaria a crescut în Germania. Conform statisticii Ministerului federal de Interne, peste 153.000 de români şi bulgari au sosit în Germania doar până în octombrie trecut.

Acest aflux poate fi explicat în primul rând prin înrăutăţirea semnificativă a situaţiei economice pentru muncitorii sezonieri, mai ales în Spania şi Italia. În trecut, 80% dintre imigranţii din România şi Bulgaria se îndreptau spre aceste două ţări.

Ministrul Hans-Peter Friedrich insistă pentru bariere la intrarea imigranţilor săraci din UE, scrie şi cotidianul Bild. Cine vine în Germania doar pentru asistenţă socială, poate fi trimis înapoi în ţara de origine. Nimeni nu îl poate însă împiedica să revină în Germania. Friedrich vrea ca această posibilitate să fie eliminată şi propune persoanelor respective să le fie interzisă acordarea vizei timp de un an sau doi. Ministrul vrea ca în acest fel să pună capăt valului de romi veniţi din România şi Bulgaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne