Preşedinta CCM, Domnica Manole, a primit pază de stat după ameninţări pe reţelele sociale şi declaraţii nepotrivite ale unor politicieni

Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale
Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale (Captură Foto)

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCM), Domnica Manole, a cerut şi a primit pază de stat, săptămâna trecută, urmare a unor ameninţări la adresa sa după ce Curtea, la 15 aprilie, a constatat justificate circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului de la Chişinău.

Potrivit Ziarului de Gardă, citat de Radio Europa Liberă, demersul a fost făcut de secretariatul CCM şi adresat preşedintelui Maia Sandu, în subordinea căreia se află Serviciul protecţie şi pază de stat.

Într-un răspuns al secretariatului CCM, citat de Ziarul de Gardă, se precizează că la baza demersului s-au aflat ameninţări primite de preşedinta Curţii pe reţelele de socializare, declaraţii „cel puţin nepotrivite ale unor politicieni”, dar şi un apel anonim despre amplasarea unei bombe la sediul instanţei.

Judecătorii Domnica Manole, Liuba Şova şi Nicolae Roşca au votat pentru adoptarea avizului prin care Curtea a constatat întrunirea condiţiilor necesare pentru dizolvarea parlamentului.

Liderul PSRM Dodon, alături de colegii săi de partid, s-au arătat nemulţumiţi şi revoltaţi de decizia CCM prin care s-a dat undă verde dizolvării Parlamentul de la Chişinău acuzând pe judecătorii contituţionali de „uzurparea Curţii Constituţionale la indicaţia şefei statului”.

Preşedintele Maia Sandu, care a cerut Curţii să pronunţe Avizul privind dizolvarea Parlamentului, nu poate emite deocamdată decretul de dizolvare a acestuia, întrucât este în aşteptarea altei decizii a CCM privind legalitatea declarării stării de urgenţă antiepidemice în vigoare până pe 30 mai.

Imediat după pronunţarea hotărârii, şefa statului a ţinut să sublinieze că toată lumea trebuie să se abţină de la atacuri la adresa Curţii Constituţionale şi să aibă un comportament legal, să nu comită alte abuzuri dincolo de cele pe care le-au comis, pentru că vine ziua în care vor răspunde în faţa cetăţenilor.