Preşedinta Lituaniei îl critică pe Donald Tusk pentru mesajul dur adresat liderului american

Dalia Gribauskaite
Dalia Gribauskaite (Dan Kitwood/Getty Images)

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, l-a criticat pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după ce acesta l-a ridiculizat pe Donald Trump pentru deteriorarea relaţiei cu Uniunea Europeană.

Tusk, oficialul cu rangul cel mai înalt din UE, s-a întrebat de ce blocul european ar avea nevoie de duşmani când are prieteni precum preşedintele american Donald Trump. El a făcut remarcile miercuri, în timpul unei discuţii cu reporterii înaintea summitului UE-Balcanii de Vest, ce a avut loc joi în capitala bulgară Sofia.

“Pe lângă provocările politice tradiţionale, precum ascensiunea Chinei sau poziţia agresivă a Rusiei, suntem martori în prezent la un nou fenomen: atitudinea capricioasă a administraţiei americane”, a declarat Tusk, conform Express.co.uk.

“Uitându-ne la cele mai recente decizii ale preşedintelui Trump, unii s-ar putea chiar gândi că alături de astfel de prieteni, cine mai are nevoie de duşmani?” a precizat oficialul UE.

“Dar, sincer vorbind, Europa ar trebui să îi fie recunoscătoare preşedintelui Trump deoarece, mulţumită lui, am scăpat de toate iluziile”.

Mesajul adresat lui Trump are loc după ce acesta a decis să impună Uniunii Europene tarife pentru oţelul şi aluminiul exportat în SUA şi după ce a anunţat în 8 mai că retrage SUA din acordul nuclear iranian.

Sosind joi la summitul din Sofia, preşedinta Lituaniei a urmărit să accentueze importanţa comerţului trans-atlantic pentru ambele părţi ale oceanului.

Încercând să încurajeze un dialog mai respectuos între UE şi SUA, preşedinta Grybauskaite a afirmat: “Comerţul trans-atlantic este important pentru toţi, dar am dori să vedem discuţii respectuoase din partea ambelor tabere deoarece tratăm SUA ca un partener şi nu ca un rival”.

Premierul suedez Stefan Lofven a declarat: “Dorim ca acordul să rămână valabil, bineînţeles, şi Uniunea Europeană face tot ce poate pentru a determina ca şi Iranul să respecte acordul”.