Preşedinta sud-coreeană se oferă să renunţe la putere. Adunarea Naţională va decide

Preşedinta sud-coreeană a fost subiectul unor proteste masive şi a unor apeluri repetate de a demisiona, după un scandal tot mai intens legat de corupţie care o implică pe o prietenă apropiată a preşedintei.
Park Geun-Hye
Park Geun-Hye (Jung Yeon Je / Getty Images)

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a declarat marţi că este dispusă să se retragă înainte de finalizarea mandatului său de cinci ani, lăsând soarta preşedinţiei în mâinile Adunării Naţionale.

“Voi lăsa chestiunea retragerii mele, inclusiv reducerea mandatului prezidenţial, în mâinile Adunării Naţionale”, a susţinut Park, într-un discurs televizat.

“De îndată ce parlamentarii vor veni cu măsuri pentru transferarea puterii într-o manieră care minimalizează orice gol de putere şi haos în guvernare, voi demisiona”, a adăugat ea.

Investigatorii o acuză pe Park şi pe prietena sa apropiată Choi Soon-Sil că au forţat companii majore să doneze peste 60 milioane de dolari unor fundaţii non-profit care au susţinut politicile lui Park şi pe care Choi le-a folosit în interes personal.

Park a cerut scuze în public la începutul acestei luni şi a declarat că va coopera sincer în toate investigaţiile şi îşi va asuma răspunderea dacă va fi găsită vinovată. Dar ea a respins o serie de cereri de interviuri din partea procurorilor în ultimele câteva săptămâni.

În plus, Park a fost acuzată şi de faptul că a susţinut activităţile infracţionale comise de prietena sa, consiliera Choi Soon-sil, care a fost arestată recent pentru fraudă şi abuz de putere. Choi este acuzată de manipularea afacerilor de stat şi folosirea influenţei asupra lui Park pentru a stoarce bani de la companii precum SK, Lotte şi Samsung.

Sud-coreenii au ieşit pe străzi cu sutele de mii în ultima perioadă pentru a cere demiterea preşedintei. Protestele au fost organizate timp de 5 weekend-uri consecutiv şi sunt printre cele mai mari din istoria Coreei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe