Preşedintele ANI acuză: Decizia Senatului în cazul lui Mircea Diaconu este o încălcare a Constituţiei

Parlamentul României
Parlamentul României (Epoch Times România)

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat, marţi seară că decizia Senatului în cazul lui senatorului Mircea Diaconu reprezintă o încălcare a Constituţiei României, în ceea ce priveşte separarea puterilor în stat.

„Este un conflict constituţional. Aici vorbim despre decizii ale instanţelor de judecată care sunt obligatorii pentru toată lumea. România se aruncă în afară oricărei norme de stat de drept, lucru care va fi aspru sancţionat de Uniunea Europeană. Ne afectează indirect privind aderarea la Spaţiul Schengen, precum şi în activitatea de absorbţie a fondurilor europene şi renegocierea bugetului. Camera Deputaţilor a luat măsura revocării lui Sergiu Andon. Este aceeaşi situaţie aici, dar acum ne confruntăm cu o problemă extrem de complicată” a declarat şeful ANI la postul B1 TV.

Horia Georgescu a mai precizat că miercuri se va adresa Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a da ANI posibilitatea unei acţiuni la Curtea Constituţională.

„Lucrurile nu vor rămâne aşa. Aici vorbim despre deciziile instanţelor de judecată, iar reacţia instituţiilor europene va fi foarte drastică. Senatul ignoră decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a mai declarat Horia Georgescu.

Posibilitatea încetării mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu a fost respinsă marţi în plenul Senatului, când 32 de senatori au votat ”împotrivă”, 23 de voturi ”pentru” şi 10 s-au abţinut.

Conform deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate, senatorul se află în stare de incompatibilitate.