Preşedintele Argentinei investigat penal pentru semnarea unui contract cu Chevron

Cristina Kirchner, preşedintele Argentinei.
Cristina Kirchner, preşedintele Argentinei. (youtube.com)

Cristinei Kirchner, preşedintele Argentinei, i-a fost deschis un dosar de către Camera Federală Argentiniană (Curtea Supremă - n.r.) pentru abuz de putere, în legătură cu semnarea unui contract major de fracturare hidraulică cu Chevron, raportează pe 13 mai AFP, Buenos Aires.

Legiuitorii locali din Buenos Aires caută dovezi legate de explorarea pentru fracturare hidraulică de la Vaca Muerta, de către Chevron şi gigantul petrolier argentinian YPF, aducând preşedintelui acuzaţiile de „abuz de putere, sustragere de la taxe şi încercarea de a aduce daune mediului”.

Deşi, iniţial, procurorul federal a refuzat cazul, un judecător a dat undă verde pentru continuarea investigaţiilor.

Giganţii petrolieri, Chevron şi YPF, au dezvăluit luna trecută planul de a cheltui 1,6 miliarde de dolari americani pentru a transforma Vaca Muerta într-o exploatare de gaze şi petrol de şist.

Vaca Muerta, din provincia Neuquen din sudul Patagoniei, este un depozit uriaş de şisturi, care situează Argentina pe locul doi în lume ca potenţială deţinătoare de rezerve de gaz şi petrol neconvenţional.

Kirchner doreşte ca Argentina să devină autosuficientă din punct de vedere energetic, în loc să cheltuiască miliarde de dolari anual pentru importul de energie. Anul trecut, importul energetic a costat ţara 9 miliarde de dolari. Factura energetică masivă este o problemă, deoarece Argentina îşi pierde rezervele de capital pe importuri.

În ciuda opoziţiei unor partide politice şi ONG-uri de mediu, contractul cu Chevron a fost semnat şi a intrat în vigoare în 2013, YPF deţinând o treime din afacerea de la Vaca Muerta.

Chevron a investit 1,2 miliarde de dolari anul trecut pentru un proiect pilot de exploatare de şist, conform anunţului de săptămâna trecută.

Acum, faza a doua a proiectului, cere săparea a 1.500 de puţuri pe o suprafaţă de 395 de kilometri pătraţi, în speranţa de a extrage 50.000 de barili de petrol şi 3 milioane de metri cubi de gaz, zilnic.

Diferitele tehnici noi pentru extragerea petrolului şi gazului, mai ales fracturarea hidraulică, presupun injectarea de apă amestecată cu substanţe chimice adânc în rocă, pentru a o fractura şi a elibera resursele de gaz sau petrol.

În ţări din Europa, fracturarea hidraulică a fost interzisă, deoarece metoda duce la contaminarea apei potabile şi a pânzei freatice cu substanţe toxice, efectele nocive fiind deja evidente în Pennsylvania, unde se exploatează gazele de şist de multă vreme, sănătatea oamenilor şi animalelor fiind sever afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe