Preşedintele austriac: Noi dovezi în cazul fostului colonel acuzat de spionaj în favoarea Rusiei vor apărea în curând

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen
Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele austriac, Alexander Van der Bellen, a declarat că în următoarele câteva săptămâni vor ieşi la iveală noi informaţii privind cazul fostului colonel de armată austriac acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

Notând că investigaţia aflată în desfăşurare analizează tipul de informaţii care aparent au fost transmise Rusiei sau dacă datele respective sunt sensibile, Van der Bellen a susţinut într-un interviu acordat luni seara postului de televiziune austriac ORF că “probabil, în câteva săptămâni vom afla”.

În plus, preşedintele austriac a precizat că nu a discutat duminică acest caz cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul de Pace din Paris.

“Ministrul Lavrov a fost de asemenea în Paris... Ne-am salutat scurt. Nici el şi nici eu nu am deschis acest subiect”, a adăugat Van der Bellen.

Preşedintele austriac a mai precizat că acest caz al fostului colonel nu va periclita relaţiile Vienei cu Moscova pe timp îndelungat.

De asemenea, Van der Bellen a declarat că spionajul este inacceptabil dar, în acelaşi, toate serviciile speciale încearcă să obţină informaţii prin diverse metode, inclusiv cele ilegale.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a confirmat vinerea trecută că un colonel pensionat din forţele armate ale Austriei este suspectat de desfăşurarea de activităţi de spionaj în favoarea Moscovei şi a cerut ca partea rusă să furnizeze informaţii “transparente” privind această problemă.

Drept răspuns, Moscova a transmis ambasadorului austriac în Rusia, Johannes Aigner, nemulţumirile şi protestul său faţă de aceste acuzaţii. Ministerul rus de Externe a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că paşii făcuţi de Viena sunt bazaţi pe suspiciuni fără dovezi, adăugând că declaraţiile Austriei privind scandalul de spionaj au complicat deja relaţiile bilaterale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe