Preşedintele Braziliei susţine ancheta anti-corupţie împotriva FIFA

Dilma Rousseff la Palatul Planalto în Brasilia, aprilie 2011
Dilma Rousseff la Palatul Planalto în Brasilia, aprilie 2011 (EVARISTO SA / AFP / Getty Images)

Preşedintele Braziliei şi Confederaţia de Fotbal a ţării (CBF) şi-au manifestat suportul pentru investigaţia care are loc împotriva corupţiei existente în sânul celui mai mare organism de conducere din industria fotbalului, FIFA.

“Cred că toate anchetele asupra acestei probleme sunt foarte importante. Cred că Brazilia va avea numai de câştigat”, a declarat miercuri preşedintele brazilian Dilma Rousseff în timpul unei călătorii oficiale în Mexic.

Rousseff, a cărei ţară a găzduit Campionatul Mondial de Fotbal în 2014, a declarat: “Cred că dacă investigăm, trebuie să investigăm toate cupele şi toate activităţile.”

CBF a susţinut într-o declaraţie că “organizaţia va aştepta într-o manieră responsabilă rezultatele anchetei, fără prejudecăţi.”

George Hilton, ministrul brazilian al sportului, a anunţat într-un discurs susţinut în oraşul brazilian Rio de Janeiro că guvernul se aşteaptă ca această anchetă să “clarifice adevărul” asupra acuzaţiilor de corupţie şi să îi pedepsească pe cei vinovaţi în conformitate cu legea.

Nouă foşti şi actuali oficiali ai FIFA şi alţi 5 indivizi sunt implicaţi într-o anchetă asupra unei scheme de corupţie în valoare de 151 de milioane de dolari derulată pe o perioadă de peste 2 decenii.

Infracţiunile au fost organizate în SUA şi mitele au fost plătite prin băncile americane, a declarat miercuri Ministerul elveţian al Justiţiei.

Miercuri, politia elveţiană a arestat şapte oficiali FIFA acuzaţi de comitere de fraudă.

“Politia cantonală a arestat şase funcţionari din fotbal (...) la cererea autorităţilor americane. Sunt reprezentanţi ai organizaţiilor media sportive şi ai societăţilor de marketing sportiv implicaţi în scheme de plăti către înalţi funcţionari ai organizaţiilor fotbalistice (delegaţi FIFA şi alte persoane aparţinând organizaţiilor afiliate forului mondial) în schimbul drepturilor mediatice şi de marketing pentru competiţii organizate în Statele Unite şi America de Sud”, conform unui comunicat al Ministerului elveţian de Justiţie, care a precizat că a acţionat la cererea parchetului din districtul est al metropolei americane New York.

Autorităţile SUA îi suspectează pe cei vizaţi că au primit mită, timp de peste două decenii, de la reprezentanţii unor firme, pentru drepturile de televizare şi operaţiuni de sponsorizare.

Autorităţile elveţiene investighează de asemenea licitaţiile pentru găzduirea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022, care vor fi organizate în Rusia şi Qatar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.