Preşedintele din Maldive a demisionat "sub ameninţarea cu arma"

Noul preşedinte al Insulelor Maldive, Mohamed Waheed, la o conferinţă de presă în Male, 8 februarie 2012
Noul preşedinte al Insulelor Maldive, Mohamed Waheed, la o conferinţă de presă în Male, 8 februarie 2012 (Ishara S.Kodikara / AFP / Getty Images)

Miercuri, protestele din Maldive s-au amplificat la aflarea ştirilor că fostul preşedinte a fost forţat să renunţe la putere printr-o aparentă lovitură de stat, potrivit rapoartelor mass-media.

Preşedintele Mohamed Nasheed, care "a demisionat" cu o zi înainte, a declarat reporterilor că el a fost, de fapt, "forţat să demisioneze sub ameninţarea cu arma", potrivit Reuters. "Erau arme peste tot în jurul meu şi mi-au spus că nu vor ezita să le folosească, dacă nu demisionez", a adăugat el.

Vicepreşedintele Mohamed Waheed Hassan Manik a fost instaurat preşedinte la scurt timp după ce Nasheed a emis marţi o declaraţie, prin care îşi anunţa demisia. Nasheed a spus că el nu a vrut să cauzeze şi mai multe probleme pentru mica naţiune-arhipelag din Oceanul Indian, pe fondul protestelor care au durat mai multe săptămâni.

"Fac apel la şeful justiţiei să investigheze problema şi să descopere cine a fost în spatele acestei lovituri de stat. Vom încerca să aducem înapoi guvernul legal", a adăugat Nasheed.

Mii de suporteri au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de demisia lui Nasheed. Au existat ştiri conform cărora protestatarii au atacat poliţia, în timp ce poliţia a tras cu gaze lacrimogene.

Un oficial din Partidul Democrat al Maldivelor al lui Nasheed a declarat că "atunci când cineva îţi pune pistolul la cap, metaforic şi fizic, şi îţi spune să demisionezi, este o lovitură de stat, după părerea mea", a raportat Al-Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe