Preşedintele filipinez va cumpăra arme de foc chineze

Într-o mişcare ce va tensiona şi mai mult relaţiile dintre Filipine şi SUA, preşedintele Duterte a declarat că intenţionează să cumpere arme de foc din China.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte şi-a exprimat disponibilitatea de a accepta un contract propus de China pentru achiziţionare de arme, lucru care semnalează îmbunătăţirea relaţiilot dintre cele două ţări.

Duterte a promis că va trimite secretarul Apărării în China pentru a accepta armele de foc, care vor fi plătite într-o perioadă de 25 de ani, a susţinut preşedintele filipinez într-un discurs adresat soldaţilor la sfârşitul săptămânii trecute, conform AP.

“China face presiuni pentru armele foc şi le voi accepta. Ei grăbesc procesul”, a declarat Duterte.

În plus, s-ar putea ca Filipine să cumpere puşti cu lunetă din Rusia, a declarat secretarul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, adăugând că armata şi Marina ţării urmează să desfăşoare cercetări în legătură cu posibilitatea încheierii contractului.

Săptămâna trecută, Lorenzana a vizitat Rusia pentru a se întâlni cu oficiali ai apărării, la ordinul lui Duterte. A fost prima vizită a unui şef filipinez al Apărării la Moscova din anul 1976, când s-au stabilit legăturile diplomatice dintre cele două ţări.

“Nu vom insista să cumpărăm arme scumpe din SUA. Putem oricând să le cumpărăm din alt loc. Ordon poliţiei să anuleze [comanda]. Nu avem nevoie de ele”, a susţinut Duterte într-un discurs televizat. Filipine a fost un aliat cheie al SUA în regiune timp de decenii, dar recent relaţiile bilaterale s-au tensionat tot mai mult.