Preşedintele Italiei îşi anunţă demisia

Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano.
Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a anunţat, miercuri, că va demisiona din funcţia sa în conformitate cu legislaţia Italiei, relatează Agerpres.

”Sunt pe punctul de a demisiona, după cum îmi permite Constituţia”, a declarat şeful statului.

Potrivit presei italiene, Napolitano le-a transmis prietenilor săi că vârsta înaintată şi starea de sănătate precară îi face dificilă îndeplinirea funcţiei de preşedinte.

Napolitano a subliniat că a dat tot ce era mai bun în anii petrecuţi în fruntea ţării, lucrând pentru atingerea unităţii naţionale. De asemenea, acesta consideră că reformele economice şi politice din Italia vor trebui continuate de noul preşedinte.

”Vârsta înaintată îşi arată efectele - limitări şi dificultăţi - asupra sarcinilor pe care le are un şef de stat. Reformele trebuie continuate, iar alegerea viitorului preşedinte al Italiei este un test de maturitate pentru clasa politică”, a declarat acesta.

Pe fondul unor dispute în politica italiană, în 2013, Napolitano a acceptat al doilea mandat de preşedinte încercând să rezolve problemele şi tensiunile provocate de alegerile din luna februarie a aceluiaşi an.

Alegerea acestuia în funcţia de preşedinte a adus o acalmie temporară, desemnându-l pe Enrico Letta să formeze un guvern de largă coaliţie. Letta a demisionat, în 2014, după ce-a pierdut şefia partidului, în favoarea actualului şef de guvern Matteo Renzi, lăsând ţara cu serioase probleme economice.

Acesta a anunţat încă de la începutul mandatului că va demisiona când ţara va fi pe calea reformelor instituţionale, cum ar fi o lege electorală care să garanteze o mai mare stabilitate politică.

În Italia, preşedintele este ales de către parlament şi poate să numească şeful de guvern, să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.