Preşedintele PLDM anunţă că va forma o alianţă cu PD şi PL

Vlad Filat, preşedintele PDL din Republica Moldova
Vlad Filat, preşedintele PDL din Republica Moldova (Epoch Times România)

Preşedintele Partidului Liberal Democrat Moldovenesc (PLDM), Vlad Filat, a anunţat, luni, că va începe negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu partidele pro-europene PD şi PL, relatează Deschide.md. Cele trei partide ar acumula împreună 54 de mandate în Parlament.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală după procesarea datelor de la 89,53% din secţiile de vot, voturile sunt repartizate în felul următor: PLDM -19,45%, PDM – 15,76 şi PL – 9,38%; PSRM – 21,38%, PCRM – 17,94%.

Vlad Filat a anunţat că a vorbit deja cu liderii celorlalte două partide, Marian Lupu şi respectiv Mihai Ghimpu, adăugând că urmează să desfăşoare o întrunire cu ceilalţi pentru a începe negocierile privind o nouă alianţă.

Liderul liberal-democraţilor a subliniat că integrarea europeană a Republicii Moldova nu este negociabilă.

Potrivit rezultatelor parţiale, cele trei partide pro-europene au un avantaj de cel puţin 5% din totalul electoralului în faţa celor două partide de stânga.

Despre rezultatul acumulat de Partidul Socialist Român Moldovenesc (SRPM), care a obţinut până acum un procent de 21% din totalul alegătorilor, Filat afirma că aceste cifre nu sunt de fapt ale socialiştilor, precizând că preşedintele rus Vladimir Putin a influenţat acest rezultat.

”Rezultatul acesta nu este un miracol, şi nu este a lui Dodon, şi nu este a steluţei lui Dodon, acest rezultat este al lui Vladimir Vladimirovici Putin şi eu aici nu mai am ce comenta”, a declarat liderul PLDM.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a menţionat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa va participa la negocieri cu PDM şi PLDM.
''Vă mulţumesc pentru voturile acordate partidelor proeuropene. Cetăţenii merită bunăstare şi pace. A venit timpul ca PL, PDM şi PLDM să se aşeze la masă şi să continue parcursul european. Noi avem experienţa din AIE 1 şi AIE 2. Avem ce discuta. Important ca guvernarea să muncească pentru oameni şi nu oamenii pentru guvernare.

Avem de ales preşedintele, mecanismul a rămas acelaşi dacă foştii colegi nu ar fi renunţat la acel referendum de modificare a Constituţiei. Rămân unele probleme. Acestea nu sunt condiţii, ci o necesitate. Vom rămâne alături de oameni, vom face în aşa fel ca Moldova să devină un stat european'', a declarat Ghimpu.

Cu ocazia alegerilor, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a deplasat la Chişinău pentru o întrevedere oficială cu omologul său Natalia Gherman, în cadrul căreia şi-a manifestat încrederea că partidele pro-europene vor menţine parcursul european al Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe