Preşedintele polonez: Germania a presat pentru realegerea lui Tusk

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski (Janek Skarzynski /AFP/ Getty Images)

Polonia a avertizat ţările membre ale UE pe 9 martie că decizia acestora de a-l alege pe Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European al UE în ciuda opoziţiei ţării sale este un pas către dezintegrarea blocului celor 28/27 de ţări.

Tusk, un politician de centru, a obţinut încă un mandat de 30 de luni ca preşedinte al consiliului, joi, având sprijinul tuturor celor 27 de ţări în afara Poloniei.

Partidul conservator aflat la putere în Polonia a retras susţinerea pentru Tusk, motivând că politicianul în vârstă de 59 de ani nu este corespunzător cu funcţia de preşedinte deoarece îşi critică ţara şi guvernul.

Preşedintele polonez îl consideră vinovat pe Donald Tusk de tragedia de la Smolensk din 2010, când peste 90 de persoane din guvernul polonez au fost omorâte în urma unui controversat accident aviatic. Printre victime se numără şi fratele geamăn al actualului preşedinte, Lech Kaczynski.

Imediat după accident, Donald Tusk, pe atunci premierul Poloniei, a permis ca investigaţia să fie desfăşurată exclusiv de ruşi, acceptând ca Moscova să preia controlul asupra tuturor probelor, inclusiv asupra mai multor laptopuri pe care se aflau informaţii strict secrete, şi care aparţinuseră unor generali NATO morţi în tragedia de la Smolensk.

Liderul partidului Legii şi Justiţiei, aflat la putere în Polonia, Jarosław Kaczynski, susţine că sprijinul larg obţinut de Donald Tusk din partea ţărilor membre ale UE - inclusiv aliaţi al Poloniei din grupul ţărilor de la Vişegrad, este un rezultat al presiunii venite din partea Germaniei.

“UE este o organizaţie dominată de o singură ţară. Nu putem ascunde acest fapt, această ţara este Germania,” a declarat Kaczynski pentru presă în Varşovia.

“UE este dominată atât de mult încât presiunea asupra politicienilor este imensă” a adăugat el. "Dacă UE nu abandonează acest comportament, Uniunea va deveni istorie”.

După câştigarea alegerilor în 2015, partidul conservator al Poloniei este criticat pentru naţionalism, tendinţele autoritariste şi eforturile de a controla instituţiile poloneze.

Relaţia partidului cu Germania, cel mai mare şi mai puternic vecin al Poloniei, pare că s-a îmbunătăţit în ultimul an, comparativ cu perioada iniţială în care PLJ a condus Polonia între anii 2005 şi 2007.

PLJ este conştient de sprijinul pe care o mare parte a polonezilor îl acordă UE, stimulat şi de fondurile primite din partea Uniunii Europene, însă recurge deseori la retorica anti-europeană şi anti-germană în cadrul politicii interne.

Kaczynski, un naţionalist, a declarat în repetate rânduri că statele membre ar trebui să primească mai multă suveranitate, iar puterile instituţiilor europene trebuie limitate.

“Sprijinim consecvent UE. Dar nu o Uniune Europeană unde este ales un preşedinte care nu are sprijinul guvernului său naţional”

“Regula potrivit căreia oficialii trebuie să aibă suportul ţărilor lor a fost încălcată” a declarat el reporterilor.

Preşedintele polonez a negat orice zvonuri că Polonia s-ar pregăti să iasă din UE afirmând că sunt "prostii"