Preşedintele sârb acuză Rusia de spionaj

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic (Herbert Neubauer/AFP/Getty Images)

Agenţiile de informaţii sârbe au descoperit o operaţiune de informaţii extinsă care implică spioni ruşi şi membri ai armatei sârbe, a declarat joi preşedintele Aleksandar Vucic.

Observaţiile lui Vucic au survenit după o şedinţă a Consiliului de Securitate Naţională, pe care a convocat-o, după ce în weekend-ul trecut a fost făcut public pe youtube un videoclip care arăta un ofiţer de informaţii rus care înmânează bani unui bărbat sârb din Belgrad.

Videoclipul, care nu a fost realizat de agenţii sârbi, înfăţişa un bărbat identificat ca locotenentul colonel Gheorghi Kleban, fost ataşat militar asistent la Ambasada Rusiei la Belgrad, întâlnind un ofiţer sârb în retragere, pe care Vucic l-a identificat doar ca Z.K.

Vucic a spus că întâlnirea a avut loc în decembrie anul trecut. Nu a spus cine a făcut videoclipul.

Agenţii sârbi care l-au urmat pe Z.K. n-au putut efectua supravegherea video a lui Kleban şi a sursei sale sârbe „decât de departe”, deoarece ofiţerul rus avea propriile sale metode de protecţie. Dar au avut mai mult succes în alte cazuri, a spus Vucic.

„În mai multe rânduri, agenţiile de securitate sârbe au adunat dovezi audio şi video ale contactelor dintre Lt. Col. Kleban şi membrii armatei sârbe”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă.

Incidentul are potenţialul de a tensiona relaţiile dintre Serbia şi Rusia, care sunt vechi aliaţi.

Cele două ţări creştine slave şi ortodoxe au legături politice, militare, culturale şi economice puternice. Moscova susţine Belgradul refuzând recunoaşterea independenţei Kosovo, fostă provincie sârbă.

Vucic a spus că agenţii sârbi au de asemenea dovezi cu privire la alţi spioni ruşi. "Au existat 10 contacte cu trei surse", a afirmat el.

De asemenea, el a acuzat reprezentanţii militari ai unor ţări occidentale că au spionat Serbia.

Dar Vucic a spus că scandalul spionilor nu ar trebui să dăuneze relaţiilor dintre Serbia şi Rusia, adăugând că este sigur că „preşedintele (Vladimir) Putin nu a fost informat despre acest lucru”.

"Nu ne vom schimba politica faţă de Rusia, pe care o considerăm o ţară frăţească şi prietenoasă ... dar vom consolida contraspionajul."

"A fost un singur lucru pe care l-am întrebat astăzi pe ambasadorul rus - l-am întrebat doar - De ce?"

Vucic se va întâlni la Moscova pe 4 decembrie cu Vladimir Putin pentru a treia oară în acest an.

La Moscova, Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat într-un briefing de ştiri că filmările ar trebui considerate „o provocare” concepută pentru a crea „o anumită impresie”.

Ea a afirmat că Moscova a observat adesea provocări similare în perioada de întâlniri la nivel înalt între oficiali ruşi şi străini. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este sigur că nimic nu poate dăuna relaţiilor dintre Rusia şi Serbia.

Serbia depinde de petrolul şi gazele ruseşti şi doreşte să se alăture gazoductului Turkstream care ar ocoli Ucraina şi ar transporta gazul rusesc pe pieţele europene.

Vucic a mai spus că Serbia nu îşi va modifica doctrina despre neutralitatea militară şi că nu se va alătura NATO şi Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă controlată de Rusia.