Preşedintele SUA propune alocarea unui miliard de dolari pentru securitatea Europei de Est

Preşedintele american Barack Obama
Preşedintele american Barack Obama (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Pe fundalul crizei din Ucraina, preşedintele american Barack Obama a propus marţi, la Varşovia, alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru desfăşurarea de noi forţe americane, terestre, navale şi aeriene, în Europa de Est.

Iniţiativa este menită să asigure securitatea Europei şi ar trebui să servească, de asemenea, "la dezvoltarea capacităţilor ţărilor care nu sunt membre ale NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi pentru a-şi consolida propria lor apărare", a precizat Casa Albă într-un comunicat, citat de Agerpres. Propunerea lui Obama va trebui aprobată de Congresul SUA.

"Statele Unite ale Americii stau alături de aliaţii lor, aşa cum au stat şi ei alături de noi", mai precizează comunicatul difuzat la începutul vizitei preşedintelui SUA în Polonia, prima etapă a turneului său european.

Planul propus de Barack Obama are drept scop intensificarea exerciţiilor şi pregătirii trupelor şi forţelor aeriene desfăşurate de Statele Unite în Europa. SUA ar urma, de asemenea, să-şi trimită experţi în ţările est-europene, pentru a pregăti instalarea echipamentelor şi îmbunătăţirea infrastructurii, care ar putea fi utilizate rapid de NATO dacă situaţia o va impune.

Conform comunicatului Casei Albe, planul prevede de asemenea o participare sporită a forţelor navale americane din cadrul NATO în special în Marea Neagră şi Marea Baltică. Totodată, Washingtonul şi-ar putea revizui prezenţa militară în Europa, în funcţie de noile provocări privind securitatea continentului.

Casa Albă a mai precizat că noile măsuri nu vin în detrimentul acţiunilor de "reechilibrare" a puterii americane în regiunea Asia-Pacific, unde Statele Unite îşi sprijină aliaţii împotriva tendinţelor expansioniste ale Chinei din Marea Chinei de Sud.

Comunicatul Casei Albe vine să răspundă aşteptărilor diplomaţiei europene care speră că, pe fundalul agresiunii Rusiei la adresa Ucrainei, Statele Unite vor mobiliza forţe armate suplimentare în regiunea de est Europei.

Liderii din Polonia şi din ţările baltice, strânşi la Varşovia, unde Barack Obama a ajuns în dimineaţa zilei de marţi şi-au exprimat speranţa că Statele Unite va mobiliza forţe armate suplimentare în regiunea de est a Europei şi că Washingtonul va anunţa o strategie clară şi concisă pentru a rezolva insurgenţa Rusiei.

”Nu suntem interesaţi de o confruntare cu ruşii. Nu suntem interesaţi de un al doilea Război Rece. Dar vom avea o perioadă dificilă în următoarele patru sau cinci luni, dacă nu vom avea o conducere americană clară şi determinată”, a declarat fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, înaintea vizitei lui Obama.