Preşedintele Taiwanului avertizează: China ar putea genera o criză globală mai gravă decât războiul din Ucraina sau Covid
Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a avertizat că o invazie chineză a insulei autoguvernate ar avea efecte globale mai grave decât războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei sau pandemia COVID-19, relatează The Independent.
Lai a vorbit marţi în cadrul celei mai mari adunări de legislatori şi demnitari străini din Taipei, la un summit prezidat de Alianţa Interparlamentară privind China. Coaliţia, cu sute de membri din parlamente din peste 35 de ţări, se concentrează pe monitorizarea ameninţărilor Beijingului la adresa democraţiei şi a drepturilor omului.
Parlamentarii s-au întâlnit luni şi au organizat mese rotunde marţi în cadrul evenimentului, desfăşurat în ciuda presiunilor intense din partea guvernului chinez împotriva participanţilor.
Preşedintele taiwanez a declarat că speră ca summitul „să permită lumii să înţeleagă că orice conflict în Strâmtoarea Taiwan va avea un impact economic mai profund asupra lumii decât războiul Rusia-Ucraina şi COVID-19”.
Cum a incercat guvernul comunist de la Beijing să boicoteze evenimentul
Parlamentari din ţări precum Marea Britanie, Australia, Japonia şi Coreea de Sud au călătorit la Taipei pentru discuţii, iar cel puţin opt dintre aceştia au declarat că au fost contactaţi de oficiali chinezi care i-au îndemnat să nu participe. Unora li s-au oferit chiar invitaţii să viziteze în schimb China continentală - sau li s-a cerut să explice de ce plănuiau să călătorească în Taiwan.
Preşedintele taiwanez i-a lăudat pe cei care au participat la discuţii pentru că s-au prezentat în ciuda tacticilor de blocare ale Chinei, pe care le-a descris ca făcând parte dintr-o campanie mai amplă de intimidare concepută cu un singur scop final: „expansiunea externă autoritară” a lui Xi Jinping pentru a prelua controlul asupra Taiwanului.
Lai a declarat că insula are un plan de acţiune detaliat în cazul unei invazii din partea Chinei şi a lăudat desfăşurarea unor exerciţii de „luptă reală, fără scenariu” la începutul acestei luni pentru a-şi consolida forţele de apărare, dar a subliniat că acesta nu ar fi rezultatul preferat de Taiwan.
„Pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt strâns legate de democraţia, pacea şi prosperitatea globală. Taiwanul va depune toate eforturile pentru a colabora cu partenerii săi democraţi în vederea construirii unei «umbrele democratice» care să protejeze ţările partenere democratice de ameninţarea expansiunii autoritare”, a spus el.
Luni, înainte de începerea discuţiilor propriu-zise, Ministerul taiwanez al Afacerilor Externe i-a găzduit pe parlamentarii aflaţi în vizită într-un tur diplomatic al insulei - o excursie care a fost punctată de trimiterea de către China a cel puţin 20 de avioane de război peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan.
Pe fondul ameninţării iminente a unei acţiuni militare chineze, vicepreşedintele taiwanez Hsiao Bi-khim s-a întâlnit cu parlamentarii pentru „discuţii sincere” şi a vorbit „foarte convingător” despre importanţa menţinerii stabilităţii în regiune, potrivit directorului IPAC, Luke de Pulford.
„Au existat o mulţime de opinii diverse cu privire la diferite scenarii care se pot întâmpla în jurul Strâmtorii Taiwan. Ceea ce par a fi de acord este că [o invazie] nu trebuie lăsată să se întâmple, trebuie descurajată şi trebuie să folosim tot ce ne stă în putinţă dintre instrumentele diplomatice şi nu numai, pentru a o împiedica să aibă loc”, a declarat el.
Directorul IPAC a abordat, de asemenea, încercarea Chinei de interferenţă cu summitul, spunând Beijingului: „Nu aveţi dreptul să decideţi planurile de călătorie ale politicienilor străini”.
„Au încercat să intimideze ţările din Sud. Nu ar îndrăzni să o facă în democraţiile occidentale, mai bogate. Ei cred că pot intimida şi constrânge, ceea ce este şi mai deplorabil. Tacticile de intimidare ale Chinei nu au funcţionat”, a adăugat acesta.