Preşedintele turc vizitează Iranul pentru a discuta despre referendumul kurd

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vizitează Iranul pentru discuţii cu preşedintele Hassan Rohani şi liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Discuţiile de miercuri urmează să se concentreze pe recentul referendum pentru independenţă ce a avut loc în Kurdistanul irakian, căruia i s-au opus cu tărie atât Turcia cât şi Iranul, care au la rândul lor mari populaţii kurde.

“Cea mai importantă motivaţie pentru vizita lui Erdogan în Teheran este criza din Kurdistanul irakian”, a declarat profesorul Jamshid Assadi, expert la Facultatea de Afaceri din Burgundia, Franţa, într-un interviu cu VOA News.

“Ei [Teheranul şi Ankara] nu doresc independenţa Kurdistanului [irakian] deoarece ştiu că acest lucru va duce la o situaţie identică în alte ţări, în special în Turcia şi Iran”, a adăugat Assadi.

SUA şi alte puteri occidentale, precum şi ONU, s-au opus la rândul lor referendumului kurd, exprimându-şi temerile că votul va destabiliza Irakul şi va submina lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Rohani s-a întâlnit cu Erdogan în 10 septembrie cu ocazia summitului Organizaţiei pentru Cooperare Islamică în capitala kazahă Astana.

În plus, preşedintele Erdogan a afirmat în 30 septembrie că agenţia de spionaj a Israelului, Mossad, a jucat un rol în recentul referendum kurd, precizând că rolul Israelului este dovedit prin fluturarea steagurilor israeliene în timpul celebrărilor desfăşurate după referendum, unde majoritatea alegătorilor au fost în favoarea secesiunii de guvernul central din Bagdad.

“Acest lucru arată că administraţia (din nordul Irakului) are o istorie cu Mossadul, că sunt mână în mână”, declara Erdogan într-un discurs televizat susţinut în Erzurum, în estul Turciei.

La rândul său, Iranul a anunţat în weekend că va desfăşura exerciţii militare cu Irakul de-a lungul graniţei irakiano-iraniene, ca răspuns la votul din Kurdistanul irakian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe