Preşedintele Ucrainei acuză Rusia de invazie

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a acuzat joi Rusia că a trimis armata în estul Ucrainei, potrivit BBC.

Invazia rusă din estul Ucrainei l-au determinat pe Poroşenko să-şi anuleze călătoria în Turcia, unde urma sa participe la depunerea jurământului preşedintelui Erdogan.

Liderul ucrainean a convocat o întâlnire de urgenţă cu oficiali pentru a dezbate răspunsul Ucrainei faţă de invazia rusă. De asemenea acesta a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU la care să se discute ultimele evenimente din estul ţării.

Acuzaţia a fost emisă în timp ce forţele pro-ruse şi armata rusă preluau controlul asupra oraşului Novozovsk, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk - unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile, ameninţând să captureze oraşul port Mariupol.

Schimbările rapide par să confirme sosirea forţelor ruse pentru a sprijini separatiştii care s-au aflat recent sub presiunea forţelor guvernului ucrainean în oraşele ocupate, Doneţk şi Lugansk, principalele două oraşe estice.

”Există echipament militar în Novoazovsk care a sosit acum două zile din Rusia”, a declarat un ofiţer din batalionul Azov, care susţine armata ucraineană. ”Echipamentul militar are steagurile rebelilor Republicii Populare Doneţk, dar ele sunt forţe ruseşti”.

Novoazovsk s-a aflat sub presiune în ultimele două zile din cauza coloanei de autovehicule blindate, care a venit din Rusia şi s-a îndreptat în sud către Marea Azov, potrivit oficialilor ucraineni.

Pierderea oraşului Novoazovsk, care a fost confirmată neoficial de o sursă militară a Kievului, este o lovitură adusă forţelor guvernamentale ale Ucrainei lasând vulnerabil portul Mariupol aflat mai în vest de-a lungul coastei.

Ambasadorul Statelor Unite în Kiev, Geoffrey Pyatt, a notat că ”Ruşii au furnizat tancuri, autovehicule blindate, artilerie şi multiple lansatoare de rachete care au fost insuficiente pentru a învinge forţele armate ale Ucrainei. Aşa că acum un număr tot mai mare de trupe intervin direct în luptele de pe teritoriul ucrainean”.

”Rusia a trimis şi cele mai noi sisteme de apărare aeriană, incluzând SA-22, în estul Ucrainei şi se implică direct în conflicte”, a mai declarat acesta.