PressHub: Judecătorii CSM nu consideră atentat la independenţa justiţiei faptul că un serviciu secret controlează calculatoarele magistraţilor

Lia Savonea
Lia Savonea

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât respingerea cererii formulate de trei judecători de la Curtea Militară de Apel Bucureşti privind posibila afectare a independenţei şi imparţialităţii, după ce aceştia au reclamat intenţia serviciului de contrainformaţii militare de a le face un control în computerele de la instanţă, relatează Presshub.

Controlul la instanţă a venit după ce judecătorii l-au arestat pe Iulian Gherghe, fostul număr 2 din serviciul secret al armatei, acuzat de delapidarea fondurilor de război. Votul în Secţia pentru judecători a CSM a fost unul previzibil: 8 de respingere a cererii de apărare a independenţei judecătorilor, 2 pentru apărarea acestora şi 1 vot nul.

În aprilie 2021, judecătorii Constantin Ciuculescu, Constantin Luchian Constantinescu şi George Matei au reclamat preşedintelui CSM intenţia Direcţiei contrainformaţii şi securitate militară din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA) din MApN de a efectua un control în computerele lor de la instanţă.

Serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă.

Cu câteva zile înainte de începerea controlului, judecătorul Matei a dispus arestarea preventivă a generalului în rezervă Iulian Gherghe, fostul adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), structură în subordinea căreia se află DCISM. „De existenţa acestui control al unei structuri de contrainformaţii a Armatei ştia şi CSM-ul, solicitarea pentru a studia documentele clasificate fiind încă de acum un an. Acest control nu a fost împiedicat. Doar că ofiţerii au cerut acces şi la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor şi ale grefierilor. Cererea a fost aprobată verbal de preşedintele instanţei care a venit din concediu pentru asta. Eu, împreună cu domnii judecători Luchian Constantinescu şi Constantin Ciuculescu ne-am opus acestei solicitări”, declara atunci George Matei, purtătorul de cuvânt al Curţii Militare de Apel. După această declaraţie, Matei a fost schimbat din funcţia de purtător de cuvânt al instanţei.

În replică, Ministerul Apărării Naţionale susţine că cei trimişi în control nu au solicitat informaţii neclasificate. „Pe timpul activităţii a fost verificat modul de gestionare a informaţiilor clasificate aflate în evidenţa U.M. 02949 Bucureşti şi a fost auditat modul de implementare a politicilor de securitate pe sistemul informatic şi de comunicaţii independent clasificat al unităţii, fără a fi accesate reţelele informatice constituite la nivelul unităţii militare. Pe timpul activităţii nu s-a solicitat acces la documente neclasificate, iar echipa de control s-a relaţionat strict cu personalul structurii de securitate şi responsabilul cu evidenţa documentelor clasificate, fiind permanent însoţită de un reprezentat legal al unităţii”, se arată în poziţia ministerului Apărării.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne