Presupusa asasină a profesoarei de origine română ar avea legături cu Statul Islamic

Educatoarea americană originară din România, Ibolya Ryan, ucisă într-un mall  din Abu Dhabi.
Educatoarea americană originară din România, Ibolya Ryan, ucisă într-un mall din Abu Dhabi. (youtube.com)

Femeia care a ucis o profesoară americană de origine română într-un mall din Abu Dhabi ar putea avea legături cu grupul jihadist sunnit Statul Islamic în Irak şi Siria, consideră experţi citaţi de revista Time. Suspecta, rezidentă în Emiratele Arabe Unite, a plănuit şi un atentat cu bombă asupra reşedinţei unui medic american.

Potrivit ministrului de interne din Emirate, şeicul Saif bin Zayed Al Nahyan, poliţia a dezamorsat bomba artizanală plasată în faţa locuinţei respectivului medic american. Un alt responsabil al poliţiei locale a declarat că autorităţile investighează dacă este vorba despre un atac terorist.

Potrivit unui site pentru recrutarea forţei de muncă, femeia ucisă este Ibolya Ryan, cetăţean american de origine maghiară care s-a născut şi a crescut în România. Conform datelor de pe contul său linkedin, ea a fost angajată ca profesor special la Denver în perioada 1997-2001 şi la o companie de internet wireless înainte de a lucra în domeniul educaţiei în Ungaria, Austria şi Emiratele Arabe Unite.

După comiterea crimei, poliţia locală a anunţat că victima a fost înjunghiată mortal cu un obiect ascuţit în toaleta pentru femei a mall-ului de o persoană care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, purta 'abaya', hainele tradiţionale de culoare neagră ale femeilor din zonă Golfului, fiind vehiculată şi ipoteza ca această persoană să fi fost un bărbat deghizat.

Ambasada SUA la Abu Dhabi a postat pe site-ul său în luna octombrie o declaraţie în care se afirma că pe un site jihadist se făcea apel la atacarea profesorilor americani din regiunea Golfului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe