Preţul petrolului ar putea scădea vertiginos:ar putea ajunge la 90 dolari/baril în două luni

(Getty Images)

Preţul petrolului ar putea să scadă la 90 de dolari/baril în două luni, dacă tulburările economice din SUA şi China vor continua, ceea ce ar afecta cererea globală într-un moment în care este puţin probabil ca oferta din Rusia să scadă, a declarat preşedintele Bharat Petroleum Corp (BPCL), Arun Kumar Singh.

„Preţurile pot atinge 90 de dolari în două luni dacă SUA continuă cu inflaţia şi creşterea scăzută, iar China nu poate găsi soluţii pentru problemele sale economice. Problemele economice din aceste două ţări pot afecta cererea”, a declarat Singh pentru The Economic Times.

Cu toate acestea, cererea de petrol ar putea primi un anumit sprijin din partea tarifelor record la gazele naturale, care au scos din piaţă mulţi clienţi.

"Cererea de petrol ar putea primi un mic impuls de la trecerea de la gaz la petrol de către consumatorii care nu sunt dispuşi să plătească preţuri extrem de ridicate pentru gazele naturale în întreaga lume", a spus Singh.

Petrolul se tranzacţionează la aproximativ 100 de dolari pe baril, în scădere cu aproape 10 dolari faţă de săptămâna trecută, din cauza temerilor că unele economii majore ar putea intra în recesiune şi în timp ce pieţele cântăresc decizia OPEC privind producţia din septembrie. Rusia este un factor cheie de decizie în cadrul OPEC .

"Este puţin probabil ca producţia Rusiei să scadă în curând, astfel că oferta globală de petrol va rămâne neafectată în următoarele luni", afirmă Singh.

Europa a căutat să găsească alternative la petrolul rusesc şi a apelat la Orientul Mijlociu şi la cele două Americi pentru aceasta.

"Dacă Europa se îndepărtează de Rusia şi obţine volume mai mari din Orientul Mijlociu, restul lumii va avea la dispoziţie mai multe livrări ruseşti. Acest lucru ar putea creşte cota de petrol rusesc pe pieţele indiană sau chineză în următoarele luni", a mai declarat acesta.

Temerile iniţiale, după izbucnirea războiului din Ucraina, că o mare parte din exporturile ruseşti vor ieşi de pe piaţă, nu s-au adeverit.

Europa continuă să cumpere din Rusia, în timp ce India şi China şi-au sporit, de asemenea, consumul de petrol rusesc. Panica declanşată de război şi de sancţiunile impuse Rusiei a dus preţul petrolului până la 139 de dolari în martie. Preţurile au scăzut în ultima vreme şi au rămas sub 110 dolari timp de o lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie