Previziuni sumbre. Directorul general al Shell: Raţionalizarea energiei ar putea dura ani de zile

Ben van Beurden, directorul general al Shell
Ben van Beurden, directorul general al Shell (Karim Jaafar/AFP via Getty Images)

Directorul general al gigantului petrol şi gaze Shell, Ben van Beurden, a avertizat că penuria de gaze din Europa ar putea dura mai multe ierni şi că ar putea fi necesară raţionalizarea energiei.

CEO-ul a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni în Norvegia, unde a declarat că nu crede că actuala criză energetică va fi "limitată la o singură iarnă", potrivit The Times of London.

"S-ar putea foarte bine să avem mai multe ierni în care va trebui să găsim cumva soluţii prin economii de eficienţă, prin raţionalizare şi printr-o dezvoltare foarte, foarte rapidă a alternativelor. Faptul că acest lucru va fi cumva uşor sau se va termina, cred că este o fantezie pe care ar trebui să o ignorăm - ar trebui să ne confruntăm cu realitatea", a continuat el.

Comentariile lui vin în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică provocată de decizia de a reduce dependenţa de gazul rusesc, combinată cu reducerea livrărilor către UE de către Rusia.

Săptămâna trecută, şeful băncii centrale a Germaniei, Joachim Nagel, a avertizat că inflaţia ar putea creşte la peste 10% în această toamnă în ţară, din cauza restrângerii livrărilor de gaze.

Totodată, gigantul rus Gazprom va închide conducta Nord Stream 1, care aduce gazul rusesc în Europa prin Germania, pentru trei zile de întreţinere începând cu 31 august. Anterior, în luna iulie, Gazprom a mai închis conducta timp de 10 zile pentru "întreţinere anuală".

În ciuda acestui fapt, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că instalaţiile de stocare a gazelor din ţară se umplu mai repede decât era planificat şi că guvernul anticipează că îşi va atinge obiectivul de relaxare la orizont când vine vorba de iarnă.

Vor fi puse în aplicare "intervenţii de urgenţă"

Stocarea globală era 82,74% din capacitate la 29 august, potrivit ultimului raport al Agenţiei Federale de Reţele. Conform reglementărilor guvernamentale, depozitarea trebuie să fie la 95% din capacitate până la 1 noiembrie.

Creşterea preţurilor la gaze naturale determină cea mai mare parte a inflaţiei în ţările UE şi afectează puternic gospodăriile, care vor trebui să plătească mult mai mult doar pentru a se încălzi în timpul iernii.

Cu toate acestea, statele membre ale UE au convenit în iulie să reducă în mod voluntar consumul de gaze naturale cu cel puţin 15% până în primăvara anului viitor. Conform acestui acord, ar putea fi declanşată o "alertă a Uniunii" care să impună reducerea consumului de gaze naturale în cazul în care criza aprovizionării se agravează.

Luni, în Slovenia, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că în curând vor fi prezentate "intervenţii de urgenţă" pentru a contribui la reducerea preţurilor tot mai mari la energie, care afectează gospodăriile.

"Creşterea vertiginoasă a preţurilor la electricitate scoate acum la iveală, din diferite motive, limitările actualei noastre concepţii a pieţei de electricitate. [Piaţa] a fost dezvoltată în circumstanţe complet diferite şi pentru scopuri complet diferite. Ea nu mai este potrivită pentru scop. De aceea, noi, Comisia, lucrăm acum la o intervenţie de urgenţă şi la o reformă structurală a pieţei energiei electrice. Avem nevoie de un nou model de piaţă pentru electricitate care să funcţioneze cu adevărat şi să ne readucă în echilibru", a declarat aceasta în timpul unui discurs la Forumul strategic de la Bled.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie