Prim-ministrul va face preselecţia candidaţilor la funcţia de Procuror General al R. Moldova

Maia Sandu declară că trebuie începută o nouă pagină curată în istoria justiţiei R. Moldova care este cheia construirii unui stat pentru oameni. Procurorul General va putea lucra doar dacă cetăţenii vor crede în onestitatea şi curajul lui.
Procuratura Generală, Chişinău
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)

Prim-ministrul va selecta cel puţin doi candidaţi pentru funcţia de Procuror General pentru a-i propune Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Guvernul de la Chişinău a modificat miercuri, 6 noiembrie, Legea Procuraturii asumându-şi totodată răspunderea în faţa Parlamentului.

Astfel, Maia Sandu va înainta lista scurtă a candidaţilor la funcţia de Procuror General către CSP. Ulterior, CSP va alege unul dintre cei selectaţi şi va propune candidatul Preşedintelui ţării.

În cadrul şedinţei de guvern, premierul a menţionat că procesul de evaluare a candidaţilor pentru funcţia de Procuror General de către Comisia formată la Ministerul Justiţiei a fost viciat însă oamenii cer guvernului să le fie asigurată o viaţă mai bună şi dreptatea mult aşteptată. De aceea a decis să-şi asume răspunderea politică pentru identificarea unor candidaţi la funcţia de Procuror General în care să aibă încredere maximă că vor lucra pentru oameni.

„Am un mesaj pentru procurori. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră au fost nevoiţi să lucreze într-un sistem putred, cu acoperire politică, executând comenzi de sus. Înţeleg că de multe ori nu aţi avut de ales, că aţi rezistat cum aţi putut. Noi nu vrem să ne răzbunăm. Dimpotrivă. Vrem să puteţi lucra liber, să aveţi condiţii pentru ca să faceţi dreptate oamenilor”, a adăugat prim-ministrul.

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că trebuie începută o nouă pagină curată în istoria justiţiei Republicii Moldova care este cheia construirii unui stat pentru oameni. „Procurorul General va putea lucra cot la cot cu dumneavoastră doar dacă oamenii vor crede în el, în onestitatea şi curajul lui.”