Prima broască ţestoasă aligator găsită în SUA după 30 de ani (video)

Broasca ţestoasă aligator (Macrochelys temminckii)
Broasca ţestoasă aligator (Macrochelys temminckii) (Wikipedia.org)

În statul Illinois din SUA a fost descoperită, după trei decenii, prima broască ţestoasă aligator sălbatică (Macrochelys temminckii) şi se presupune că în ultimii ani ar fi trăit în adâncurile unui râu din această regiune. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au relatat în publicaţia Southeastern Naturalist despre recenta descoperire, care ar putea însemna o speranţă pentru această specie.

Biologul Chris Phillips s-a scufundat în apele curgătoare ale Clear Creek (care se varsă în râul Mississippi), situat în sudul statului Illinois, să caute o broască ţestoasă aligator de sex masculin. El a descoperit, în schimb, o broască ţestoasă de sex feminin, mult mai mare decât se aştepta. Are o jumătate de metru lungime şi cântăreşte 10 kilograme, potrivit relatărilor Universităţii.

Testele ADN au arătat că ţestoasa are cel puţin 18 ani. După această descoperire importantă, biologii speră că există mai multe ţestoase aligator sălbatice. Dacă se confirmă această teorie, cercetătorii şi-ar putea aduce aportul la salvarea acestei specii pe cale de dispariţie din 1999, în Illinois.

Broasca ţestoasă aligator poate trăi până la 100 de ani. Este cea mai mare broască ţestoasă din America de Nord, ajungând la o greutate de aproximativ 100 kg şi un metru şi jumătate lungime. Cu cochilia groasă, prezentând mai multe "creste" - de 34-66 cm, această specie este adesea menţionată ca “dinozaurul din lumea broaştelor ţestoase”. Este de culoare gri sau maro şi adesea acoperită cu alge, care o camuflează pe fundul râurilor. Capul este masiv şi triunghiular. O caracteristică specială este limba de culoare roşu aprins, asemănătoare cu carnea altor vietăţi (viermi), folosită drept momeală atunci când stă nemişcată pe fundul râului atrăgând peştii curioşi.

(Wikipedia.org)

Capturate pentru carnea lor şi carapace, precum şi pentru a le vinde ca animale exotice, această specie a înregistrat o reducere severă a populaţiei. Braconajul şi distrugerea habitatului au dus la protejarea speciei în Statele Unite, fiind considerată specie pe cale de dispariţie, înregistrată în lista Internaţional Union for Conservation of Nature (Uniunea internaţională pentru conservarea naturii). Ethan Kessler, care face parte din echipa de cercetare, afirmă că femela descoperită ar putea fi ultima ţestoasă aligator din statul Illinois.

Este foarte posibil ca cercetătorii să nu mai vadă acest exemplar încă mulţi ani de acum înainte, deoarece bateria noului său transmiţător s-a descărcat după ce a fost pusă în libertate.