Primarului din Beijing i s-a ordonat soluţionarea smogului sau "să-şi pună capul jos"

Poluare în Beijing, martie 2013
Poluare în Beijing, martie 2013 (Feng Li / Getty Images)

Poluarea aerului nu este doar o problemă de mediu în China, dar şi o problemă politică cumplită asupra căreia s-a pus un accent deosebit la reuniunile politice naţionale, ce au avut loc la Beijing săptămâna trecută. Propunerile despre soluţionarea smogului ce sufocă Beijingul au fost printre cele mai des menţionate subiecte, conform rapoartelor oficiale chineze.

Premierul chinez Li Keqiang a fost citat spunând “Vom declara război poluării aşa cum am făcut-o sărăciei”. Remarca a fost un slogan revoluţionar parafrazat, menit să arate că atacul asupra poluării constituie o prioritate politică pentru conducerea Partidului Comunist.

Potrivit unui raport al revistei “Oriental Outlook”, publicată sub avizul portavocii regimului comunist, Xinhua, presiunea soluţionării problemei a căzut pe umerii primarului din Beijing, Wang Anshun, căruia i s-a ordonat la începutul acestui an: “Să-ţi pui capul jos dacă poluarea nu va fi soluţionată până în anul 2017”.

Fiind unul din oraşele cel mai grav poluate, Beijingul va cheltui pînă la 123 miliarde de dolari din bugetul autorităţilor centrale, pentru a remedia poluarea aerului în următorii trei ani. Încă 13.7 miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru remedierea problemelor gunoiului şi a apei poluate din Beijing.

Problema smogului puternic din China persistă de ani de zile şi ajunge frecvent pe primele pagini ale ziarelor şi discuţiilor din ţară. Poluarea în Beijing este deosebit de gravă din cauza centralelor pe cărbune şi fabricilor din apropierea provinciei Hebei.

Potrivit presei chineze, în doar prima jumătate a anului 2013, cantitatea de cărbune ars în Beijing a ajuns la 25 de milioane de tone, în timp ce în Tianjin, aflat în apropierea Beijingului, au fost arse 50 de milioane de tone de cărbune. Provincia Hebei a consumat 300 milioane de tone.

“Partidul Comunist Chinez are de mai mulţi ani o singură obsesie: de a urmări creşterea PIB-ului”, a declarat Sun Wenguang, un profesor pensionat de la Universitatea din Shandong, într- un interviu telefonic pentru Epoch Times.

Autorităţile au dezvoltat puternic industria chimică, cauzând poluarea gravă, fără a ţine cont de consecinţele asupra vieţilor oamenilor, iar cazurile de cancer pulmonar sunt în creştere. Autorităţile Beijing-ului au declarat că îşi vor cheltui bugetul pe reducerea consumului de cărbune, limitarea numărului de autoturisme aflate în circulaţie, precum şi alte măsuri de combatere a poluării şi prafului din aer.

Detaliile cu privire la cheltuielile propuse nu au fost făcute public, dar ele vor însoţi o listă de amenzi stricte pentru industriile care încalcă normele de poluare. Unele amenzi se ridică pînă la suma de 81.000 de dolari. La 1 martie, Biroul de protecţie a mediului de la Beijing a început efectuarea inspecţiilor industriilor poluante din Beijing, şi, de curând a amendat o companie de încălzire din Beijing cu suma de 16.200 de dolari.

Cea mai recentă alertă de smog din China a avut loc între 21 – 27 februarie, fiind una dintre cele mai grave din ultima perioadă. Rapoartele au arătat că o şeptime din suprafaţa Chinei a fost acoperită cu smog puternic şi că majoritatea oraşelor mari au fost acoperite cu o pâclă murdară.