Privind luna din miezul toamnei

Tablou de Xiao Yun, bazat pe un poem al unuia dintre cei mai faimosi poeti ai dinastiei Tang - Li Bai - "Band singur cu Luna"
Tablou de Xiao Yun, bazat pe un poem al unuia dintre cei mai faimosi poeti ai dinastiei Tang - Li Bai - "Band singur cu Luna" (The Epoch Times)

Festivalul chinez Miezul Toamnei cade pe 12 septembrie in acest an. Este noaptea cand luna este plina si aproape de pamant, si straluceste mai puternic. In aceasta sarbatoare chineza importanta, familiile si prietenii se aduna pentru a se bucura de compania celuilalt, impartind bunatati si mancand tort la lumina lunii. Sarbatoarea se bazeaza pe calendarul lunar si are o traditie veche de mai multe secole.

Din timpuri antice, Luna a avut sens bogat pentru poporul chinez a carui calendar, activitati agricole si viata au fost toate legate de luna. Luna are, de asemenea, mistere profunde in cultura chineza antica si a fost obiectul unor legende si poezii.

In mod traditional, chinezii ar sta pe un deal inalt in noaptea rece de toamna sau pur si simplu si-ar deschide ferestrele pentru a viziona luna plina, pentru a se minuna de frumusetea ei si a trimite rugaciuni si dorinte catre zeita Lunii.

Luna a primit nume diferite, in functie de faza si plenitudine. Este numita de "argint sau jad", arc de jad sau arc lunar, sau roata de aur, placa de argint sau oglinda de jad, cand trece prin fazele sale.

Legenda lui Chang Er

Multe legende bine cunoscute despre luna au fost transmise, inclusiv cele cu privire la taierea de catre Gang Wu a copacului Cassia si cea in care Chang Er a fost exilata pe Luna.

LEgenda spune ca Chang Er a fost frumoasa sotie a lui Hou Yi, un arcas de la curtea imperiala. Conform legendei, erau zece sori pe cer in vremuri preistorice, iar caldura a facut viata foarte nefericita pentru oameni. Hou Yi, fiind un arcas foarte bun, a doborat noua sori. Pentru aceasta, o zeita l-a recompensat cu o potiune magica ce il facea nemuritor.

Hou Yi a dat potiunea lui Chang Er ca s-o pastreze in siguranta, dar Chang Er a baut potiunea. Drept pedeapsa zeita a trimis-o pe Chang Er pe Luna. Se spune ca Luna a fost infrumusetata prin frumusetea lui Chang Er, si tot de atunci, chinezii s-au adunat la fiecare Luna plina de toamna pentru a admira astrul si a manca tort luna in memoria ei.

Istoria Festivalului Lunii

Festivalul Miezul Toamnei are o lunga istorie in China. Termenul "Zhongqiu," sau Miezul Toamnei, a aparut pentru prima data intr-o carte considerata a fi de la mijlocul secolului al doilea i. Hr., numita Riturlen lui Zhou, de asemenea, cunoscuta sub numele de Zhouli, care, printre altele, descrie o ceremonie in care oamenii isi aratau veneratia pentru luna.

In timpul dinastiei Tang (618-906 AD), ceremonia a devenit mai populara, iar festivalul Miezul Toamnei a fost desemnat sarbatoare oficiala. Data de 15 august in calendarul lunar chinezesc traditional este documentata ca data festivalului Miezul Toamnei in Cartea lui Tang, cunoscuta sub numele de Tang Shu sau Ji Taizong.

Festivalul a devenit chiar mai larg sarbatorit dupa dinastia Song, si in timpul dinastiilor Ming si Qing a devenit una dintre sarbatorile importante in China, la fel de importanta ca si Anul Nou.

Poezie

De-a lungul istoriei, au fost create multe poezii si cantece despre luna si mijlocul toamnei, pur si simplu prea numeroase pentru a fi numarate. Unele pot fi gasite in cartea Shi Jing, o colectie de poezie clasica, care a aparut pentru prima oara in mijlocul secolului al II i.Hr.

Scrierea de poezie era o forma de arta si, de asemenea, o disciplina filosofica si spirituala, larg raspandita printre savanti si functionari, si chiar imparati. Luna clara si luminoasa a inspirat poetii antici ca un simbol al puritatii, nobletii si deschiderii. Altii au considerat-o un mister ceresc ce trebuie contemplat.

"Nu estul a fost stralucitor,

ci lumina lunii aparand,"

este un vers din Shi Jing.

"Cat de mare este lumea, cat de aproape de cer sunt copacii.

Si cat de clara in apa e apropierea lunii! "

este un poem al lui Meng Haoran (689-740 AD).

"Stelele se apleaca in spatiul deschis,

si luna vine fugind in susul raului,"

face parte dintr-un poem al lui Du Fu (712-770 AD).

"Luna, devenita plina acum peste mare,

corecteaza intregul cer,"

este de Zhang Jiuling, un prim-ministru din timpul dinastiei Tang.

Celebrul poet chinez Li Bai (701-762 AD), din dinastia Tang, a scris un poem intitulat "Band singur cu Luna", care pare sa vorbeasca de omenirea pierduta in iluzie si singuratate, dar care inca are nostalgia unei legaturi cu cerul.

"Dintr-o oala de vinm, printre flori, am baut singur.

Nu era nimeni cu mine - pana cand, ridicand cupa,

I-am cerut lunii stralucitoare,

sa-mi aduca umbra si sa devenim trei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură