Proaspăt proprietar al Twitter, Elon Musk primeşte avertizări serioase din partea UE

Elon Musk
Elon Musk (Getty Images)

Bruxelles-ul l-a avertizat pe Elon Musk că Twitter trebuie să se conformeze noilor reguli digitale ale UE sub proprietatea sa, altfel riscă amenzi mari sau chiar o interdicţie, pregătind astfel terenul pentru o bătălie globală de reglementare privind viitorul platformei de socializare.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piaţa internă, a declarat pentru Financial Times că Elon Musk trebuie să respecte regulile privind moderarea conţinutului online ilegal şi dăunător, după ce Twitter a acceptat oferta de preluare a miliardarului în valoare de 44 de miliarde de dolari.

"Le urăm bun venit tuturor. Suntem deschişi, dar în condiţiile noastre. Cel puţin ştim ce să îi spunem: 'Elon, există reguli. Eşti binevenit, dar acestea sunt regulile noastre. Nu sunt regulile voastre cele care se vor aplica aici'", a declarat Breton.

Tranzacţia de preluare-privatizare a Twitter de către Musk l-ar putea transforma pe directorul general al Tesla, care a folosit platforma pentru a ataca autorităţile de reglementare şi criticii, într-un baron al social media, având în vedere că milioane de oameni se bazează pe platforma din San Francisco pentru ştiri.

El a declarat luni că "libertatea de exprimare este fundamentul unei democraţii funcţionale" şi a descris Twitter ca fiind "piaţa digitală a oraşului în care sunt dezbătute chestiuni vitale pentru viitorul omenirii".

Comentariile lui Breton, unul dintre cei mai influenţi reglementatori digitali din Europa, vin la doar câteva zile după ce Bruxelles-ul a semnat un nou act legislativ care va forţa Big Tech să controleze mai agresiv conţinutul online.

În prezentarea ofertei sale pentru Twitter, Musk a subliniat planurile de relaxare a politicilor de moderare a conţinutului platformei de socializare, descriindu-se drept un "absolutist al libertăţii de exprimare". Politicienii republicani din SUA speră că acordul ar putea deschide calea pentru ca Donald Trump să revină pe Twitter, după ce fostul preşedinte a fost interzis sub pretextul că ar fi încălcat în mod repetat politica paltformei.

Dar Breton a declarat că a dorit să ofere o "verificare a realităţii" planurilor lui Musk pentru o moderare mai puţin strictă. Comisarul european, care a avut un rol esenţial în negocierea noii Legi privind serviciile digitale, a avertizat că o lipsă de conformitate din partea Twitter riscă o interdicţie pentru platformă în Europa.

Acesta a declarat: "Oricine doreşte să beneficieze de această piaţă va trebui să respecte regulile noastre. Consiliul [de administraţie al Twitter] va trebui să se asigure că, dacă va funcţiona în Europa, va trebui să îndeplinească obligaţiile, inclusiv moderarea, algoritmii deschişi, libertatea de exprimare, transparenţa regulilor, obligaţiile de a respecta propriile noastre reguli privind discursul instigator la ură, pornografia din răzbunare [şi] hărţuirea."

"Dacă [Twitter] nu respectă legea noastră, există sancţiuni - 6% din venituri şi, dacă continuă, interzicerea de a opera în Europa", a adăugat el.

Context

Legea privind serviciile digitale obligă companii precum Twitter să dezvăluie autorităţilor de reglementare modul în care abordează conţinuturi precum dezinformarea şi propaganda de război. Normele revoluţionare fac parte dintr-un efort mai mare al Bruxelles-ului de a reduce puterea marilor platforme online, inclusiv a Facebook şi Google.

Luna trecută, UE a prezentat, de asemenea, Legea privind pieţele digitale, menită să limiteze puterea marilor companii de tehnologie, inclusiv prin interzicerea platformelor care îşi promovează propriile servicii în faţa rivalilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură