Problema laptelui contaminat cu melamina reapare in China

Parintii unor victime ale laptelui otravit cu melamina s-au intalnit pentru a proteja drepturile copiilor chinezi.
Parintii unor victime ale laptelui otravit cu melamina s-au intalnit pentru a proteja drepturile copiilor chinezi. (Rights Movement)

Produsele pe baza de lapte contaminat cu melamina apar din nou in China. Niveluri ridicate ale elementului chimic industrial au fost gasite recent in produsele a patru companii alimentare chineze de catre Departamentul Sanatatii din provincia chineza sud-vestica Guizhou.

Conform ziarului The Information Times, patru companii au fost trecute pe lista neagra: Panda Dairy din Shanghai, Zibo Lusaier Dairy in Shandong, compania alimentara Tieling Wuzhou din Liaoning si centrul de congelare Laoting Kaida din Tangshan, provincia Hebei.

Ziarul Southern Metropolis Daily a raportat ca Panda Diary, unde au fost gasite patru loturi de lapte praf si lapte condensat puternic contaminate, a fost inchisa in timp ce celelalte companii sunt inca sub investigatie.

Reimpachetare pentru profit

In timpul scandalului, declansat in 2008, regimul chinez a recunoscut ca sase bebelusi au murit si aproximativ altii 300.000 s-au imbolnavit dupa ce au baut lapte ce continea melamina. Un an mai tarziu, unele companii au luat laptele otravit care nu a fost distrus si l-au reimpachetat sau reprocesat pentru a obtine profituri.

Conform unui raport al People’s Net, in noiembrie 2009 compania Jinqiao Diary din Shaanxi a reimpachetat cele 5,25 de tone ale sale de lapte praf contaminat si le-a vandut in provincia Guangxi. Laptele praf contaminat reimpachetat a fost gasit intr-o piata in octombrie 2008, dar acesta a fost doar sigilat si trimis la depozitele companiei. Nu a fost distrus.

D-l Chen Ligan, tatal unui copil care a dezvoltat pietre la rinichi, a declarat ziarului The Epoch Times, “In repetate randuri am pus sub semnul intrebarii procedura de inlaturare a produselor din lapte contaminat cu melamina, deoarece procesul nu este transparent. Inca nu este clar daca guvernul a distrus produsele din lapte otravit sau nu.” Copilul lui Chen are pietre la ambii rinichi.

D-ra Jiang Yling, al carei copil are de asemenea pietre la rinichi, a declarat ca regimul nu a reusit sa monitorizeze situatia sau sa aplice amenzi, astfel ca produsele contaminate cu melamina revin pe piata.

Un grup de parinti a infiintat o organizatie nonguvernamentala, “Casa pentru Copiii cu Pietre la Rinichi”. Fondatorul organizatiei, Zhao Lianhai, a fost arestat inaintea vizitei presedintelui american Barack Obama in China. El a fost acuzat de “scandal si cauzarea de probleme.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe