Procesul jurnalistei Politkovskaya a fost redeschis

Demonstraţie de comemorare a asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia în Moscova. Jurnalista, cunoscută pentru critica deschisă faţă de politica de abuzuri dusă de Kremlin împotriva Ceceniei şi în special faţă de muşamalizarea actelor de teroare comise de Armata Rusă în timpul celor două războaie, a fost asasinată în scara blocului în care locuia, în 2006.
Demonstraţie de comemorare a asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia în Moscova. Jurnalista, cunoscută pentru critica deschisă faţă de politica de abuzuri dusă de Kremlin împotriva Ceceniei şi în special faţă de muşamalizarea actelor de teroare comise de Armata Rusă în timpul celor două războaie, a fost asasinată în scara blocului în care locuia, în 2006. (Alexey SAZONOV/AFP/Getty Images)

Rusia a început luni o a doua încercare de a condamna presupuşii ucigaşi ai jurnalistei Anna Politkovskaya, critic proeminent al Kremlinului, în cadrul unei audieri înaintea procesului, dar familia ei a spus că este improbabil să se afle în urma acestui proces cine a ordonat asasinatul.

La peste 6 ani după ce Politkovskaya a fost împuşcată în holul blocului ei de apartamente din Moscova, Rustam Makhmudov, presupusul asasin, doi dintre fraţii săi şi alţi doi acuzaţi, incluzând unchiul său, înfruntă pentru a doua oară acuzaţiile de omor.

Un juriu din Moscova a stânjenit procurorii în 2009 prin achitarea a 3 dintre cei 5 acuzaţi, dar Tribunalul Suprem a respins decizia şi a trimis cazul înapoi spre judecare.

În sala de tribunal, Makhmudov, îmbrăcat în negru, a discutat cu unchiul său şi cel de-al 5-lea suspect, un fost poliţist. Cecenul, care a fost arestat în mai 2011 după ce s-a aflat pe fugă timp de un an, a zâmbit şi şi-a salutat tatăl şi pe ceilalţi fraţi.

Cazul, care a cauzat nemulţumiri internaţionale şi a alarmat grupurile pentru drepturile omului din Rusia, a devenit un simbol al încercărilor de amuţire a dizidenţei politice sub conducerea lui Vladimir Putin de când acesta a devenit preşedinte în anul 2000.

Politkovskaya, care a fost o jurnalistă, şi-a făcut duşmani prin raportarea de ştiri despre corupţia armatei existentă pe cuprinsul Rusiei şi în mod specific despre încălcările drepturile omului ce au loc în Cecenia, regiunea din Caucazul de Nord unde Moscova a purtat două războaie împotriva separatiştilor după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

De asemenea, ea l-a criticat direct pe Putin care a trimis trupe în Cecenia în 1999 după ce a devenit premier. Arătând lipsă de respect pentru activitatea jurnalistei, Putin a spus că asasinarea ei a cauzat Rusiei pagube mai mari decât ceea ce a raportat dânsa.

Anna Stavitskaya, o avocată ce reprezintă familia dnei Politkovskaya, a exprimat dubii că va fi rezolvată problema cheie a persoanei (sau grupului de interese) care a ordinat asasinatul.

“Cazul va fi rezolvat complet când va fi găsită persoana care a ordonat asasinarea, când numele acesteia va fi dezvăluit, când [vinovatul] va fi acuzat şi când vina sa va fi dovedită de tribunal”, a declarat ea. “Nu există nicio şansă ca numele ... să fie anunţat în acest proces.”

Audierea de dinaintea procesului a fost amânată până marţi, după ce avocaţii apărării au spus că au descoperit greşeli în cazul procurorilor. De asemenea, ei au spus că doresc că procesul să aibă loc în faţa unui juriu, lucru susţinut şi de familia dnei Politkovskaya.

În decembrie 2012, un fost poliţist a fost condamnat la 11 ani închisoare pentru acest asasinat după ce a ajuns la o înţelegere şi a fost de acord să coopereze.

Dar foştii colegi, prietenii şi familia Annei Politkovskaya spun că fostul poliţist ar fi trebuit să fie forţat mai mult pentru a furniza numele oamenilor care au ordonat asasinatul şi şi-au manifestat dubii că acei oameni vor fi vreodată găsiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe