Procesul lui Ponta de la Înalta Curte, suspendat. Ce au făcut judecătorii

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Curtea Supremă a suspendat judecarea dosarului "Rovinari - Turceni", în care fostul premier Victor Ponta a fost achitat în primă instanţă. Motivul? A fost sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Potrivit Agerpres, judecătorii vor trimite la CJUE patru întrebări, prin care doresc să afle dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

De asemenea, magistraţii doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată.

Reamintim că fostul premier Victor Ponta şi fostul senator şi ministru PSD Dan Şova au fost achitaţi, în primă instanţă, în dosarul Turceni-Rovinari de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul DNA ceruse condamnări la închisoare cu executare în cazul celor doi.

În acelaşi dosar au fost achitaţi şi fostul director economic al Complexului Energetic Turceni (CET) Octavian Laurenţiu Graure, şi fostul director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) Laurenţiu Ciurel.

Doar fostul director general al CET, Dumitru Cristea a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi săvârşit în calitate de avocat. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, fostul premier, prin intermediul cabinetului său de avocatură, a obţinut de la societatea "Şova şi Asociaţii" circa 182.000 de lei, pentru presupuse activităţi în conlucrare, activităţi care, în realitate, nu au fost realizate.

La rândul său, Dan Şova, fost ministru al Marilor Proiecte, este acuzat de trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Detalii despre dosar aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne