Procuratura Generală a R. Moldova: Urmărirea penală pe dosarul "7 aprilie" a fost reluată

Protestul anticomunist al tinerilor de la Chişinău (7 aprilie 2009)
Protestul anticomunist al tinerilor de la Chişinău (7 aprilie 2009) (zdg.md)

Procurorul General interimar al R. Moldova, Dumitru Robu, a reluat urmărirea penală pe dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009 şi a dispus instrumentarea dosarului de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în urma verificării informaţiei relatate de către un martor, în cadrul unei emisiuni televizate şi ulterior depunerii unei sesizări la acest subiect de către deputatul PAS Lilian Carp.

Procuratura Generală informează că procurorii desemnaţi urmează să întreprindă acţiunile procesual-penale necesare investigării inclusiv a versiunii înaintate de către participantul la emisiune, potrivit căruia, anumite persoane pregătite aveau rolul de deturnare a evenimentelor, prin folosirea armelor de foc.

„Investigaţiile vor fi efectuate inclusiv prin prisma infracţiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă şi imperativului securităţii naţionale. În acest sens, procurorii vor valorifica şi cooperarea cu alte instituţii ale statului”, se mai arată într-un comunicat al instituţiei.

Procuratura urmează să informeze societatea despre desfăşurarea investigaţiilor.

Pe 7 aprilie 2009, în timpul guvernării comuniste, mii de manifestanţi au ieşit în stradă, solicitându-şi dreptul la un scrutin corect şi liber. Potrivit datelor colectate de societatea civilă de la Chişinău, peste 600 de persoane, care au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă fiind deţinute în condiţii inumane, iar cel puţin cinci persoane şi-au pierdut atunci viaţa în condiţii suspecte.

Cu toate acestea, cei responsabili, conducători ai Ministerului de Interne de la Chişinău au fost achitaţi de justiţia moldovenească, iar experţi de drepturile omului de la Chişinău au afirmat în mai multe rânduri că dosarul 7 aprilie a eşuat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe