Procurorii DNA intră peste mafia pădurilor din Munţii Gurghiului. Goţiu chemat ca martor în acest dosar

Mihai Goţiu
Mihai Goţiu (Facebook)

Fostul senator USR de Cluj Mihai Goţiu, recunoscut activist în protejarea pădurilor şi a mediului, a anunţat că a fost chemat la DNA pentru a depune mărturie în dosarul tăierilor ilegale de păduri din Munţii Gurghiului.

“ALERTĂ: Am fost chemat să dau cu subsemnatul la DNA! Nu vă speriaţi, nu de mine e vorba, ci de Mafia Pădurilor. Procurorii s-au apucat de lucru în dosarul pe care l-am făcut ‘cadou de Crăciun’ hoţilor de păduri şi susţinătorilor lor. Săptămâna asta am fost sunat de la DNA Târgu Mureş, iar joi [14 ianuarie – n.r.] mă voi duce să depun mărturie în dosarul tăierilor ilegale de păduri din Munţii Gurghiului. E unul dintre cazurile pe care le urmăresc încă din 2018, când am depus primele interpelări şi sesizări oficiale legate de tăierile de păduri de pe raza Direcţiei Silvice Mureş, şi în care, anul trecut, am făcut mai multe documentări pe teren. Presa de investigaţie (în mod special cei de la Recorder) au prezentat acest caz, vara trecută”, a precizat Goţiu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului senator, Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Garda Forestieră şi Romsilva au dispus anchete în acea zonă în urma sesizărilor făcute de el, deşi, a adăugat acesta, sancţiunile aplicate ar fi derizorii, iar o parte a rezultatelor controalelor “au fost muşamalizate”.

“Între timp, un angajat al Romsilva, în spatele căruia se încerca mutarea întregii responsabilităţi, s-a sinucis (varianta oficială), iar altul a avut, la rândul lui, o tentativă de sinucidere. În aceste condiţii, la sfârşitul anului trecut, am sesizat direct procurorii anti-corupţie şi le-am pus la dispoziţie aproape 600 de pagini de documentaţie privitoare la tăierile ilegale de păduri din Mureş”, a continuat Goţiu.

Mihai Goţiu consideră că, din punctul său de vedere, există indicii mai multe decât rezonabile pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, în concurs şi în formă continuată, după cum urmează:

• infracţiuni multiple la regimul silvic;

• abuz în serviciu;

• neglijenţă în serviciu;

• fals în acte şi uz de fals;

• constituire de grup infracţional organizat.

Totodată, fostul senator a afirmat că pagubele aduse pădurii şi serviciile nerealizate din cauza tăierilor ilegale de păduri sunt greu de cuantificat financiar, existând posibilitatea ca acestea să fie mult mai mari decât cele menţionate în controalele efectuate, “în condiţiile în care, în continuare, controalele neagă o parte a faptelor constatate, personal, pe teren”.

“Cum spuneam, vineri, am fost sunat de la DNA Târgu Mureş şi am stabilit să ne întâlnim, joi, pentru a da declaraţii, în calitate de martor, şi, desigur, pentru a le oferi şi alte detalii despre acest dosar. Aşadar, rămâne cum am stabilit: oricât va dura, nu voi renunţa la lupta pentru pădurile şi mediul din România. Iar mai devreme ori mai târziu, responsabilii pentru dezastrul produs vor răspunde în faţa legii”, a conchis Goţiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură