Procurorii israelieni publică un document cu ilegalităţile pe care le-ar fi comis Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Procurorii israelieni au lansat duminică un rechizitoriu modificat care conţine acuzaţii detaliate împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu, acuzat că a primit favoruri de la un puternic magnat al presei israeliene.

Netanyahu a fost acuzat de fraudă, abuz de putere şi acceptarea de mită în trei cazuri de corupţie. Una dintre acuzaţii susţine că Netanyahu a promovat reglementări în valoare de sute de milioane de dolari care l-au favorizat pe proprietarul companiei de telecomunicaţii Bezeq în schimbul unei campanii de ştiri pozitive despre Netanyahu pe popularul site de ştiri Walla.

Ca răspuns la o cerere a avocaţii lui Netanyahu pentru mai multe detalii, procurorii israelieni au publicat duminică o scrisoare care documenta că au avut loc 315 incidente în care companiei care administrează Walla i s-a cerut ca facă ştiri pozitive pentru Netanyahu şi familia sa. Ei au spus că există indicii că Netanyahu a fost implicat personal în 150 dintre aceste incidente.

Procurorii susţin că solicitările includeau să se acorde mai mult timp sau proeminenţă articolelor pozitive despre Netanyahu şi familia sa, schimbarea titlurilor şi scăderea sau chiar eliminarea ştirilor critice. Campania a inclus, de asemenea, cereri de acoperire negativă a rivalilor lui Netanyahu.

Documentul enumera toate cele 315 incidente suspectate, care ar include numeroase solicitări de publicare de articole şi fotografii măgulitoare ale soţiei lui Netanyahu, Sara, de a ascunde rapoarte despre cheltuieli ilegale şi informaţii personale despre familia Netanyahu şi încercări de a-i denigra pe rivalii premierului. Documentul îl citează pe acţionarul majoritar al Bezeq la acea vreme, Shaul Elovitch, care îşi exprimă îngrijorarea că Netanyahu nu ar aproba tranzacţii profitabile pentru companie dacă ar fi publicate articole negative.

Între 17-19 ianuarie 2013, de exemplu, se spune că un asociat al lui Netanyahu l-a convins pe Elovitch să publice articole spunând că soţia lui Naftali Bennett, şeful unui partid religios, rival, lucra într-un restaurant non-kosher. Câteva săptămâni mai târziu, Netanyahu, prin acelaşi asociat, ar fi presat Walla să elimine articolele critice despre o rochie dantelată pe care soţia să o purtase la depunerea jurământului noului parlament şi să scrie recenzii favorabile. Site-ul a consimţit la ambele solicitări, conform documentului.

Cu altă ocazie, Elovitch, la cererea lui Netanyahu, ar fi ordonat sitului Walla să oprească transmiterea în direct a unui miting organizat de adversarii lui Netanyahu în timpul campaniei electorale din 2015.

Procesul lui Netanyahu a început anul trecut şi este programat să se reia luna viitoare. Premierul israelian neagă toate acuzaţiile care i se aduc, spunând că este victima unei operaţiuni de vânătoare de vrăjitoare, orchestrată de o presă ostilă, poliţişti şi procurori.