Procurorii italieni confiscă o navă umanitară. Migranţii de la bord debarcaţi în Lampedusa

Nava umanitară Sea Watch 3
Nava umanitară Sea Watch 3 (Giovanni Isolino/AFP/Getty Images)

Ministrul italian de Interne a ordonat confiscarea unei nave umanitare, afirmând că migranţii de la bord nu ar fi trebuit să păşească pe teritoriul Italiei. Totuşi, starea refugiaţilor a schimbat opoziţia autorităţilor.

Procurorii italieni au confiscat duminică nava umanitară Sea Watch 3 pentru încălcarea regulilor privind imigraţia, în ciuda încercărilor guvernului de a bloca nava să ajungă într-un port italian, potrivit Deutsche Welle.

Nava a salvat 65 de migranţi în largul coastei libiene în urmă cu câteva zile şi, iniţial, şi-a semnalat intenţia de a-i debarca într-un port italian, deşi a fost blocată de ministrul italian de Interne, Matteo Salvini.

Salvini, care conduce partidul de extremă dreapta Liga, a închis porturile italiene pentru Sea Watch 3 şi a interzis navei să pătrundă în apele teritoriale italiene. Însă după câteva zile, paza de coastă italiană a fost de acord să preia în custodie familiile cu copii şi i-a transferat pe insula Lampedusa.

Ceilalţi 47 de migranţi au fost debarcaţi pe insula Lampedusa duminică seara ca parte a ordinului de confiscare a navei.

“Autorităţile italiene au permis, în cele din urmă, debarcarea restului invitaţilor noştri”, a declarat Sea Watch într-un mesaj postat pe Twitter. “Constituţia are putere mai mare decât un ministru, care nu respectă legea, conform ONU”.

În ultimul an, grupurile pentru drepturile omului l-au criticat pe Salvini pentru încercările de a bloca navele umanitare cu migranţi la bord să andocheze în porturile Italiei.

Anul trecut, Amnesty Internaţional a acuzat guvernul italian de “administrare represivă a fenomenului imigraţiei”.

Începând cu 2015, aproximativ o jumătate de migranţi ilegali au traversat Mediterana şi au ajuns în Italia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM).

În încercarea de a-i împiedica pe migranţi să ajungă pe ţărmurile europene, Italia a pregătit paza de coastă libiană să intercepteze ambarcaţiunile care transportă migranţi. Pregătirea a fost susţinută de UE.

Publicaţia The Guardian a raportat recent că guvernul Italiei plănuieşte să emită un decret care prevede că ambarcaţiunile de salvare ale ONG-urilor vor fi amendate cu până la 5.500 de euro pentru fiecare migrant pe care îl debarcă pe teritoriul italian, potrivit site-ului Zero Hedge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe