Procurorii ruşi cer 10 ani închisoare pentru Navalny, “duşmanul” Kremlinului

Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013.
Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013. (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Procurorii ruşi au declarat vineri că Alexei Navalny, un puternic critic al Kremlinului, ar trebui să fie închis pentru 10 ani iar fratele său Oleg pentru 8 ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru furtul a peste 30 de milioane de ruble (500.000 USD).

Cei doi sunt acuzaţi că au furat bani de la două firme, una dintre ele fiind o filială a companiei franceze de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008-2012.

Navalny, care a condus protestele în masă împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin în urmă cu 3 ani, şi fratele său, se declară nevinovaţi şi au afirmat că acestea fac parte dintr-o campanie a Kremlinului de a reduce disidenţa la tăcere.

Procurorul Nadezhda Ignatova a arătat tribunalului din Moscova că o sentinţă de 10 ani ar acoperi aceste acuzaţii precum şi o condamnare anterioară pentru o presupusă delapidare a 16 milioane de ruble de la o companie de cherestea ce aparţine statului.

“Vinovăţia acuzatului a fost dovedită din plin”, a spus Ignatova.

Navalny, un blogger educat în Occident, care luptă împotriva corupţiei, a suspinat la auzul vorbelor procurorului, spunând: “Cel puţin e uşor să număr anii”.

Aflat în prezent sub arest la domiciliu, Navalny serveşte o pedeapsă de 5 ani cu suspendare pentru condamnarea de anul trecut în cazul companiei de cherestea. Tot vineri, tribunalul a din Moscova a extins perioada arestului la domiciliu pentru Navalny pentru încă o lună, deşi actualul termen expiră în 15 ianuarie 2015.

Criticii Kremlinului sunt de părere că şi acea condamnare face partea din campania lui Vladimir Putin de a înlătura opoziţia şi vocile critice la adresa sa.