Procurorul general al Cehiei decide că ancheta împotriva lui Babis trebuie să continue

Premierul ceh Andrej Babis
Premierul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Procurorul general al Cehiei a declarat miercuri că premierul Andrej Babis va fi cercetat în continuare pentru fraudă într-un caz care implică subvenţii ale Uniunii Europene, inversând o decizie anterioară de a închide dosarul.

Babis, un om de afaceri miliardar, fusese cercetat sub suspiciunea de fraudă privind subvenţii în valoare de 2 milioane de euro primite pentru construirea unui centru de conferinţe în afara capitalei cehe în urmă cu un deceniu, înainte de a intra în politică.

El a negat în mod repetat orice faptă greşită şi a precizat că nu dă curs cerilor de a demisiona din acest motiv.

Nucleul anchetei îl formează acuzaţiile potrivit cărora Babis a ascuns faptul că deţinea hotelul şi centrul de conferinţe Stork Nest, astfel încât nu se putea califica pentru finanţarea UE, destinată doar întreprinderilor mici.

Decizia este a doua veste proastă pentru Babis săptămâna aceasta.

Comisia Europeană a organizat un audit care a constatat un conflict de interese din partea lui Babis în calitate de prim-ministru şi beneficiar al fondurilor trust care deţin companii din industria chimică, media, alimentaţie şi alte active, care au primit diverse subvenţii ale UE.

De asemenea, Babis a contestat orice infracţiune în acest caz.

Comisia a refuzat să comenteze rezultatele auditului său, deoarece procedura este încă în curs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe