Producatorul jucariilor Barbie a fost amendat cu o suma record de 3 milioane de dolari pentru importarea unor jucarii periculoase din China

O tinara fata tine in mana o papusa Barbie, langa un raft cu jucarii si accesorii Barbie, fabricate de Mattel.
O tinara fata tine in mana o papusa Barbie, langa un raft cu jucarii si accesorii Barbie, fabricate de Mattel. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Compania Mattel, Inc. cu sediul in California, si compania sa subsidiara, Fisher-Price, vor plati 2,3 milioane de dolari pentru importarea cu buna-stiinta, si ulterior retragerea, a aproximativ 2 milioane de jucarii contaminate cu plumb. Penalizarea, impusa de Comisia pentru Siguranta Produselor din SUA (CPSC), este cea mai mare incalcare a normelor de import si distributie din stat, care a fost inregistrata vreodata.

Potrivt CPSC, Mattel a importat 900 000 de jucarii cu un nivel periculos de plumb, intre septembrie 2006 si august 2007. Jucariile au fost distribuite catre clientii de retail din Statele Unite. Ulterior, masinile "Sarge", identificate ca fiind necorespunzatoare au fost retrase de pe piata. Acelasi lucru s-a intamplat si cu jucariile Barbie, retrase de pe piata in septembrie 2007.

In acelasi timp, Mattel si Fisher-Price au negat incalcarea in mod intentionat a legii federale, asa cum sustine CSPC, a declarat comisia de siguranta.

"Aceasta pedeapsa trebuie sa fie o dovada pentru producatorii de jucarii ca CPSC este dedicat sigurantei copiilor, prin reducerea expunerii lor la plumb si prin implementarea Actului de Imbunatatire a Sigurantei Produselor", a declarat presedintele CPSC, Thomas Moore.

Acel act, semnat in 2008, impune norme si mai stricte referitoare la vopseaua cu plumb folosita pentru jucarii.

Incidentul referitor la importarea jucariilor periculoase a initiat o dezbatere in Congresul american pe tema sigurantei produselor importate din China, inclusiv a produselor lactate si a heparinei, un ingredient important din mai multe medicamente. Potrivit Bloomberg, oficialii chinezi au promis sa imbunatateasca situatia.

Expunerea la plumbul din jucarii poate duce la otravire, ceea ce poate cauza intarzieri ale dezvoltarii mintale la copii, anemie si afectiuni ale rinichilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe