Profesor universitar: „Cel mai grozav lucru pe care au reuşit să-l facă politicienii a fost să distrugă speranţa”

Parlamentul României, Camera Deputaţilor (Epoch Times Romania)
Ana Ion
18.05.2024

România politică nu e nici măcar în feudalism, crede Dragoş Iliescu, profesor de psihologie. Într-un interviu acordat Hotnews, profesorul remarcă faptul că politicienii noştri funcţionează pe sistemul de clan, de trib.

„Într-un sistem feudal măcar îţi iei oameni care sunt competenţi şi care sunt loiali. Într-un sistem de clanuri şi triburi nici măcar asta nu mai funcţionează. Nici măcar nu-ţi mai iei oameni competenţi, ci oameni care sunt din clanul tău, din familia ta, iar asta se vede la Gabriela Firea sau la Popescu Piedone”, spune profesorul, într-un interviu acordat publicului hotnews.ro.

Specialistul mai punctează faptul că parte din politicienii noştri au trăsături din zona autoritarismului

"Te uiţi uneori la miniştri pentru diverse portofolii şi zici „bun, dar ce l-a calificat pe omul ăsta pentru acel portofoliu?”. Că n-are niciun pic de calificare, a avut vreo jenă în a spune că vrea să meargă acolo? N-a avut niciuna.

Ce-i tipic pentru aceştia? Au anumite trăsături de personalitate din zona autoritarianismului. Psihologii le numesc „triada întunecată”.

Narcisism, psihopatie şi machiavelism sunt trăsături întunecate de personalitate.

Procentul găsit al acestei triade în rândul oamenilor politici e mult mai înalt decât în populaţia generală. Deci au astfel de trăsături. Ei cred că sunt deosebiţi, cred că sunt aleşi, cred că au ceva ce alţii nu au. Însă rareori este adevărat acest lucru. Şi aceştia au lipsa capacităţii sau capacitate redusă de a resimţi emoţie la răul pe care îl produc.

Atenţie, nu au capacitatea de a înţelege ce rău fac! Psihopatul nu vrea să facă rău. Şi, nu în ultimă instanţă, aceşti oameni au capacitatea de a manevra, de a trage sfori, de a fi duplicitari. Această triadă întunecată este ceva normal la ei. Aşa funcţionează, fiindcă îşi exersează continuu aceste abilităţi", a declarat profesorul, în interviul care poate fi citit integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor