Programul pentru Justiţie Transparentă lansat în Moldova urmează să reducă corupţia

Echipa proiectului Programului pentru Justiţie Transparentă va elabora soluţii şi va implementa tehnologii informaţionale prin internet, care să permită accesul tuturor cetăţenilor la serviciile judiciare de înaltă calitate.
Ştefan Sârbu
22.06.2017

alte articole

Victor Micu în cadrul lansării programului pentru Justiţie Transparentă în Moldova 22.06.2017 (csm.md)
Ştefan Sârbu
22.06.2017

Ministerul Justiţiei în comun cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au lansat oficial programul pentru Justiţie Transparentă în Republica Moldova. Acesta urmează să promoveze un sistem de justiţie mai responsabil şi eficient, accesibil tuturor membrilor societăţii, prin dezvoltarea şi implementarea soluţiilor tehnologice bazate pe internet.

În cadrul Programul pentru Justiţie Transparentă de 4,9 milioane USD, USAID va acorda asistenţă tehnică partenerilor locali pentru a actualiza Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) interconectat la alte softuri guvernamentale. PIGD ar servi drept instrument de automatizare pentru reducerea corupţiei şi pentru promovarea transparenţei în sistemul judecătoresc prin utilizarea datelor şi gestionarea electronică a dosarelor, precum şi monitorizarea standardelor de performanţă.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a afirmat că programul va actualiza existentul PIGD, va extinde funcţionalităţile acestuia şi va uşura lucrul instanţelor de judecată. Totodată, va fi un instrument excepţional de util pentru justiţiabili, ce va face posibilă desfăşurarea şedinţelor on-line. De asemenea, PIGD va genera automat o analiză statistică a activităţii instanţelor, pentru o bună evaluare a acestora şi pentru procedurile disciplinare.

Victor Micu, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova (CSM) a adus un mesaj de mulţumire Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru asistenţa tehnică oferită Moldovei pe parcursul anilor. „Avem aşteptări de la noul Program Integrat de Gestionare a Dosarelor, încât acesta să optimizeze fluxul de lucru şi să elimine blocajele pentru a introduce mai multă eficienţă în procesele şi procedurile judiciare”.

PIGD va include serviciul e-notificare, care va permite cetăţenilor să primească actualizări ale instanţelor judecătoreşti prin alerte automate pe e-mail, cum ar fi înştiinţări despre şedinţe şi termenele limită. De asemenea, va fi implementat serviciul e-filing, care va permite înregistrarea electronică a dosarelor.

Menţionăm că studiul „Capturarea statului: cazul Republicii Moldova” realizat de către Transparency Internaţional Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” şi Centrul pentru Resurse Juridice, stabileşte că grupul de interese care controlează Legislativul şi organele anticorupţie din R. Moldova şi-a extins controlul şi în sistemul judiciar. „Reforma în sistemul judiciar a implicat resurse financiare considerabile, în special, de la partenerii de dezvoltare. Aşteptările de la implementarea reformei au fost mari, însă aceasta a fost în mare măsură mimată de autorităţi, întrucât în sistem au rămas practic aceiaşi actori cu semne de întrebare privind integritatea. Există multiple exemple de utilizare abuzivă a funcţiei de către judecători şi cazuri care demonstrează legătura judiciară şi părtinirea faţă de PDM.”

Potrivit analizei performanţei privind implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei în R. Moldova pentru anii 2011 – 2016, Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup” a scos în evidenţă lipsa de transparenţă şi a constatat că sectorul justiţiei rămâne în continuare cu un nivel de încredere al populaţiei inadmisibil de coborât.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor