Proiect legislativ: Supermarketurile obligate să doneze alimentele înainte de a expira

Supermarket
Supermarket (Epoch Times România)

Supermarketurile reintră în atenţia politicului. Senatorul UNPR Marian Vasiliev a iniţiat două proiecte de lege prin care propune ca data de 16 octombrie să fie decretată Zi naţională pentru combaterea risipei alimentare, iar supermarketurile să încheie contracte cu organizaţii umanitare sau de protecţia animalelor pentru a dona alimentele aflate aproape de data expirării, relatează Mediafax. Supermarketurile care vor arunca alimentele la data expirării, în loc să le fi donat, vor fi amendate.

"Agenţii economici care operează în spaţii comerciale cu suprafeţe de peste 400 metri pătraţi, cu destinaţia de vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizaţie umanitară, înregistrată legal sau o asociaţie pentru protecţia animalelor, în vederea donării produselor aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de 15.000 lei.", se arată în proiect, potrivit sursei citate.

Cel de-al doilea proiect iniţiat de Marian Vasiliev, prevede că 16 octombrie va deveni Zi naţională pentru combaterea risipei alimentare. Această dată coincide cu Ziua mondială a alimentaţiei.

Cu ocazia acestei noi zi naţionale, administraţiile publice locale şi ONG-urile pot organiza manifestări şi acţiuni publice, luând în considerare culoarea galbenă ca şi culoare specifică acestei zile.

În expunerea de motive, senatorul UNPR susţine că, potrivit rapoartelor UE, România risipeşte anual 5 milioane de tone de alimente şi arată că, pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea întregii societăţi atât prin conştientizare, prevenţie şi educaţie cât şi prin norme legislative.

Cele două proiecte au fost depuse în data de 28 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Reamintim că Potrivit Biroului European de Statistică, România se află pe locul opt în topul statelor europene care fac risipă de alimente. Un studiu publicat în iunie 2014 de A.N.P.C.P.P.S.România –InfoCons relevă alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt: mâncărurile gătite (25%), pâinea/produse de panificaţie (21%), legumele (19%) şi fructele (16%).

În Capitală, firmele de salubritate susţin că mâncarea reprezintă aproape jumătate din gunoiul menajer.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne