Proiecte de case cu structură metalică

Casă mică cu structură metalică
Casă mică cu structură metalică (rotarex.ro)

O alternativă la casele din prefabricate de lemn sunt cele ridicate pe structură metalică uşoară. Proiectele de case pe structură metalică uşoară aplică aceleaşi principii constructive ca şi casele pe cadre din lemn, existând multe similitudini între cele două tehnologii.

Structurile construite din profile metalice cu rezistenţă mare şi greutatea proprie redusă (20 kg/mp) au o înaltă rezistenţă la acţiunile seismice, fapt pentru care sunt recomandate pentru a fi utilizate cu succes pentru construcţia caselor de locuit, sediilor sociale, hoteluri, şcoli, spitale precum şi pentru extinderi, mansardări, anexe. Particularitatea acestei tehnologii este de a evita zidăria udă, motiv pentru care scad foarte mult timpii de execuţie. Astfel, timpul necesar ridicării unei astfel de case scade chiar şi cu 50-60%.

Casele pe structuri metalice sunt relativ noi în România, însă în ţări precum SUA sau Australia astfel de proiecte sunt deja de tradiţie, înlocuind lemnul.

Casele pe structură metalică, realizate din oţel galvanizat ambutisat la rece, reprezintă soluţia ideală pentru rezolvarea multora dintre limitările materialelor şi sistemelor constructive clasice. Rezistenţa profilelor din oţel , combinată cu durata de exploatare în timp a conexiunilor şi îmbinărilor realizate prin şuruburi speciale fac din casele pe structură metalică, o alegere ideală pentru zonele seismice şi cele dominate de vânturi puternice.

O astfel de construcţie nu va arăta diferit faţă de cele clasice, deoarece atât pentru interior, cât şi pentru exterior vor fi folosite materiale tradiţionale.

Proiecte de case cu structură metalică. Durată de viaţă mare şi construcţie rapidă

Durata de viaţă pentru o astfel de construcţie este de 150 de ani în condiţii de exploatare normală.

Construcţia unor astfel de case are o serie de avantaje evidente cum ar fi un cost redus al structurii metalice, dar şi costuri mici de întreţinere pe termen lung. Au o stabilitate dimensională mare (dilatare, contractare şi deformări nesemnificative), iar prin galvanizare se depune un strat protector de zinc care protejează profilele împotriva coroziunii timp de câteva sute de ani, determinând şi influenţând perioada de exploatare a construcţiei.

Construcţiile realizate pe structuri din profile de oţel galvanizat, combinate cu materiale izolatoare moderne, au un confort termic şi fonic ridicat.

Datorită gradului înalt de prefabricare, durata de ridicare a structurii este de câteva zile, iar pentru că greutatea unei asemenea case este mult redusă, acest lucru determină executarea unor fundaţii care implică costuri mai mici. Datorită construcţiei în sistem uscat, cu un sistem termoizolant care permite circulaţia aerului, sistemele constructive bazate pe profile metalice galvanizate nu au probleme cu mucegaiul şi umezeala, iar un alt avantaj este că profilele metalice incombustibile, protejate de gips-carton ignifug, OSB rezistent la acţiunea focului şi vata minerală care nu propagă flacăra, fac din casa pe structură metalică un tip constructiv extrem de rezistent la incendii.

Un dezavantaj al proiectelor de case cu structură metalică poate apărea pe fondul pereţilor subţiri, astfel că este necesară izolarea fonică. De asemenea, chiar dacă preţul este mai mic decât în cazul unei case din zidărie, costul unui proiect de casă cu structură metalică este ceva mai mare faţă de casele cu structură de lemn

Proiecte de case cu structură metalică. Ecologice

Profilele din oţel galvanizat sunt 100% reutilizabile, putând fi refolosite pentru construirea altor obiective, iar oţelul nefolosit poate fi reciclat în totalitate, astfel că aceste construcţii metalice sunt printre cele mai sustenabile sisteme de construcţie şi ecologice.

Oţelul folosit la structuri este obţinut din minereu de fier, una dintre resursele cele mai abundente existente în lume. Materialul este 100% reciclabil, uşor de prelucrat şi separate de alte metale iar în consecinţă un mare procent al oţelului produs în fiecare an este obţinut prin reciclarea unor materiale vechi. În ultimii ani consumul de energie necesar procedeului de prelucrare a oţelului s-a redus cu până la 50%. În acelaşi timp şi procentajul de emisii de carbon rezultate din prelucrare s-a redus considerabil datorită tehnologiilor tot mai performante folosite.

În acelaşi timp, deşeurile rezultate din prelucrare şi-au găsit o utilitate fie în agricultură fie tot în construcţii: spre expemlu, zgura de furnal rezultată poate fi folosită în cadrul construcţiei de infrastructură rutieră. Apa utilizată în procesul de fabricare a oţelului este reciclată şi pusă în circuitul uzului menajer.

Realizarea integrală a structurii metalice din fabrică conduce la o execuţie mai rapidă şi mai sigură în şantier şi în consecinţă la costuri mai mici de execuţie.

Faptul că structura metalică este rezultatul unui calcul tridimensional foarte exact creşte gradul de predictibilitate al derulării procesului de construcţie, reduce riscurile de erori de proiectare/execuţie şi duce la un spor de productivitate şi eficienţă.

Datorită faptului că structura vine prefabricată din uzină, ajustările eventuale necesare la locul construcţiei sunt minore şi deci şi materialele reziduale sunt puţine.

Spre deosebire de alte tehnici de construcţie, structurile metalice necesită doar procedee de punere în operă "uscate" iar din această cauză ele nu sunt generatoare de poluare sau inconveniente faţă de zonele învecinate. În plus, datorită prefabricării structurii, durata de desfăşurare a şantierului este foarte mult redusă.

Vă propunem câteva proiecte de casă pe structură metalică:

Pentru început o casă mică, desfăşurată pe o suprafaţă utilă de 58,73 mp. Are două dormitoare, un living/dinner, o bucătărie, un dresing şi o baie. O mică terasă exterioară valorifică şi mai mult spaţiul folosit. O puteţi găsi în galeria de poze (foto1) şi mai multe amănunte găsiţi aici.

Un alt proiect, cu o suprafaţă utilă de 180,23 mp ne prezintă o casă compactă, mansardată şi cu garaj integrat. Are un living generos, o camera dinnig, o bucătărie la parter, iar la etaj, are două dormitoare, două băi dotate cu câte un dresing fiecare, un spaţiu de depozitare.

O puteţi găsi în galeria de poze (foto 2) şi mai multe amănunte găsiţi aici.

Am ales încă un proiect, cu o arhitectură modernă şi cu o diviziune perfectă. La parter găsiţi zona de living şi sala de mese, bucătărie şi garaj foarte confortabil pentru două maşini. La etaj trei dormitoare, cu o baie mică şi o cameră mare cu dressing şi o baie mare. Întregul proiect este caracterizat de o zonă mare de geam pentru a da o multă lumină în interior. Pentru a evita pierderea de căldură prin suprafeţe mari de sticlă se utilizează ferestre şi uşi cu performanţe termice foarte mari.

O puteţi găsi în galeria de poze (foto 3), iar mai multe amănunte găsiţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură